Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iznimna razina sigurnosti

Autor: Novi list

08.04.2013. 22:00
Iznimna razina sigurnosti


Volvo je u svojoj razvojnoj strategiji zacrtao da u njihovim novim automobilima više neće biti stradalih


Volvo ustrajno radi na dugoročnom planu koji ima zacrtanu viziju da do 2020. godine nitko ne bi trebao poginuti ili biti teško ozlijeđen u nekom od njihovih tada novih automobila. Rezultati brojnih nezavisnih instituta diljem svijeta idu u prilog ovoj spasonosnoj viziji Volva. Posljednja u nizu priznanja Volvu stižu od američke Top Safety Pick+ nagrade. Sigurnost Volvo automobila potvrdio je i američki IIHS institut, jer su se Volvo S60 i XC60 našli među 18 automobila koji su osvojili vrijednu Top Safety Pick+ nagradu. Kako bi dobio dodatnu plus ocjenu, automobil mora postići dobar ili prihvatljiv rezultat u novom testu frontalnog udara u prepreku s malim pomakom, ali i i vrhunske ocjene u ostalim testovima (bočni udarac, udarac u stražnji dio, prevrtanje). Pored vrhunskog rezultata modela S60 i V60 i modeli C30, S80 i XC90 su osvojili 2013 Top Safety Pick nagradu.
– Sagledavanje svih rezultata na sigurnosnim testiranjima tijekom prošle godine potvrđuje naše globalno vodstvo na području automobilske sigurnosti. Istinski smo ponosni što našim kupcima nudimo najsigurnije automobile na svijetu, ističe Lotta Jakobsson, stariji tehnički specijalist za sigurnost pri Volvo Cars sigurnosnom centru.
Volvo je na nedavno održanom Sajmu automobila u Ženevi predstavio još jedan svjetski novitet u svijetu automobilske sigurnosti. U pitanju je Pedestrian and Cyclist Detection – inovativni sigurnosni sustav koji kao dodatna mogućnost već postojećeg sustava detekcije i automatskog kočenja detektira pješake i bicikliste koji se iznenada pojave ispred vozila, te po potrebi koči automobil.
– Nekoliko je sigurnosnih studija potvrdilo da naši sustavi izbjegavanja udarca značajno doprinose smanjenju broja nesreća. Stalnim razvojem naših preventivnih i sigurnosnih sustava idemo prema cilju da do 2020. godine nitko ne bi trebao poginuti ili biti teško ozlijeđen u novom Volvu, zaključuje Lotta Jakobsson.
A i pregled najvažnijih sigurnosnih rezultata Volvo automobila tijekom proteklih 12 mjeseci pokazuje koliko se detaljno promišlja taj segment automobila. Volvo je naime za to vrijeme imao rekordni sigurnosni rezultat za Volvo V40 na EuroNCAP testu – V40 je ostrio 88 posto ukupnog rezultata, potom 5 Euro NCAP zvjezdica za V60 Plug-in Hybrid, a tu je i automatsko kočenje što je rezultiralo manjim brojem nesreća.