Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Držao bih i tisuću koza kad bi mi država dala šumu za ispašu”

08.04.2016. 22:00
“Držao bih i tisuću koza kad bi mi država dala šumu za ispašu”


Bilo bi dobro kad bi mi država ustupila ili u koncesiju dala šumski teren za neophodnu ispašu, preko EU fondova sufinancirala nabavu koza i izgradnju neophodne staje, poželio je 23-godišnji Šimun
U sklopu Županijskih dana jučer je u Gradskoj vijećnici Grada Obrovca prezentiran projekt “Ekonomski pokazatelji ovčarstva i kozarstva u Zadarskoj županiji” kojeg je za Zadarsku županiju izradio projektni tim Sveučilišta u Zadru kojeg čine dr.sc. Ivan Župan, dipl.ing.agr. (voditelj), dr.sc. Zoran Šikić, dipl.ing.šum., dr.sc. Tomislav Šarić, dr.med.vet. i Josip Matassi, dipl. oec.
– Niti u jednoj se našoj grani stočarstva tijekom povijesti situacija nije toliko drastično mijenjala kao u kozarstvu, rekao je prezentant Tomislav Šarić, te nastavio.
Lešo jaretina “iz kuželja” nema cijenu
– Na području Dalmacije 1808. godine je bilo čak 750.000 koza. Donošenjem Zakona o zabrani držanja koza (1954.) broj je pao na samo 100.000. Trenutačno u Hrvatskoj ima tek 73.835 koza, podatak koji je iznio vješti prezentant Šarić.
Pored Šarića na predstavljanju je nazočio voditelj Ivan Župan, županijska savjetnica za poljoprivredu dipl.ing. Olja Radulić, direktor TZG Obrovac Dragan Župan, mag.iur. Matej Mikulić iz Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) i drugi.
Kozare ovog kraja predstavljali su između ostalih Igor Matić i Šimun Bašić, oba iz Kruševa.
– Imam oko 350 hrvatskih šarenih koza. Držao bih i tisuću koza kad bi mi država ustupila ili u koncesiju dala šumski teren za neophodnu ispašu, preko EU fondova sufinancirala nabavu koza kao i izgradnju neophodne staje, poželio je 23-godišnji Šimun, te nastavio:
– Najveći problem nam je vuk, nekidan su mi među kozama bila čak četiri vuka, užas, požalio se Šimun Bašić koji je prepun elana i ideja kako da unaprijedi uzgoj koza jer bi želio, kaže, osnovati obitelj živeći pritom od obiteljskog gospodarstva, koza i kozjih proizvoda.
Broj od 73.835 koza u Hrvatskoj uzgaja se na čak 5.248 gospodarstava, prosječno je stado od tek 14 koza.
– Koza se može uzgajati u vrlo skromnim uvjetima i s vrlo malo ulaganja. Otporna je, prilagodljiva teško pristupačnim terenima. Međutim, nedostatak je jasna strategija za razvoj ove grane, nedostatak udruženja uzgajivača, nedovoljne poljoprivredne površine za proizvodnju krme, navodi Šarić.
Cijena jaretine je 25 do 30 kuna za kilogram žive vage, 60 kuna za kilogram mesa. Otkup mlijeka po litri je 7 kuna a putem mlijekomata 10 kuna. Vreća gnoja od 20 kilograma je 15 do 20 kuna a 150 do 200 kuna za metar kubični. Lešo jaretina “iz kuželja”, tvrde, nema cijenu.
– Razvitkom turizma i dolaskom izbirljivih gostiju s navikom potrošnje kozjih proizvoda, doći će do porasta potražnje kozjega mlijeka, mesa i njihovih prerađevina, reći će Šarić.
Promidžba i zaštita proizvoda
Jareće meso pripada u manje masna mesa, lako je probavljivo i na izbirljivom svjetskom tržištu cijenjeno i traženo.
– Neophodno je potrebna prilagodba propisa održivom stočarstvu, poticanje zadrugarstva, uvođenje novih tehnologija, financiranje iz fondova, daljnja promidžba i zaštita proizvoda, poručio je prezentant.
Koze su efikasniji proizvođači mlijeka od krava, imaju manje hranidbene potrebe, daju mlijeko lakše probavljivo od kravljega.
– Kozjim proizvodima se u posljednje vrijeme, između ostaloga, pripisuju brojne ljekovite i okrepljujuće osobine, od kojih su neke i znanstveno potvrđene, govori Šarić.
Naime, kada je riječ o mliječnim proizvodima, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost s majčinim mlijekom.
– Očigledno da su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporučivali za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, kao i protiv tuberkuloze, ističe Šarić.
Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje živčanog sustava, kao i 47 posto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Surutka, kozji sir i jogurt također predstavljaju moćna prirodna ljekovita sredstva.
– Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprečavanju pojave visokog krvnog tlaka i ateroskleroze. Zapravo, kalij predstavlja esencijalni mineral za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkcije srca, zaključio je Tomislav Šarić koji je kao veterinar posebno poglavlje imao o mogućim bolestima koze, načinu prevencije i liječenju.