Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predsjednica se pomolila pred moćima sv. Stošije

08.04.2016. 22:00
Predsjednica se pomolila pred moćima sv. Stošije


Na želju predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, unatoč vrlo stisnutom rasporedu, u četvrtak se susrela sa zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem. Tom prilikom predsjednica se pomolila i pred moćima sv. Stošije koje se nalaze u mramornom sarkofagu u pokrajnoj lađi zadarske katedrale.
Nadbiskup je dočekao predsjednicu na trgu pred katedralom sv. Stošije gdje su je srdačno pozdravili i sjemeništarci Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” s duhovnikom Stanislavom Wielinskim i prefektom Antom Dražinom, nekoliko svećenika među kojima i ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. mr. don Ante Sorić, redovnice i vjernici laici.
Predsjednicu je pozdravio i mons. Janko Segarić, najstariji svećenik Zadarske nadbiskupije, a prisjetili su se i svog susreta na svečanosti 2010. godine u centru hrvatske Župe sv. Ante u Los Angelesu gdje je mons. Segarić godinama služio i izgradio tamošnji veliki pastoralni centar za Hrvate, na proslavi stogodišnjice jednog hrvatskog društva.
U prvostolnici sv. Stošije katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić ukratko je predsjednici predstavio povijest katedrale.
Nadbiskup i predsjednica u šetnji Forumom i obalom nastavili sudruženje i razgovor u lokalu u neposrednoj blizini Morskih orgulja na zadarskoj rivi. Predsjednica je iznijela nadbiskupu dojmove o svom boravku na otocima zadarskog arhipelaga rekavši da je vrlo ugodno iznenađena prisnim dočekom i radošću ljudi.
– Predsjednici je jako drag ovaj posjet Zadarskoj županiji. Zahvalio sam joj da je na nekoliko dana sjedište Zadarske nadbiskupije bilo i prijestolnica Hrvatske, naime, na zgradi Zadarske županije visila je i predsjednička zastava. Zajedno smo izrazili žaljenje zbog činjenice da na otocima ostaje sve manje ljudi. Trebamo strategiju razvoja otoka, trebamo zadržati ljude, da ne napuštaju otoke, a time i Hrvatsku. To je strateško pitanje Vlade RH, Crkve i svih ljudi zaduženih i odgovornih u radu za opće dobro, rekao je nadbiskup Puljić u osvrtu na ovaj susret koji je sa svojim “sljedbenicima” na Facebooku podijelila i predsjednica Kolinda ocijenivši ga “razgovorom ugodnim”.