Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Do plaće ima još nekoliko dana, valjda će nešto smisliti Rusi i onaj DJ”

08.04.2017. 22:00
“Do plaće ima još nekoliko dana, valjda će nešto smisliti Rusi i onaj DJ”


Djelatnice Konzuma iz Zadra zabrinute su i uznemirene zbog trenutne situacije u Agrokoru te su nas već kontaktirale i tražile određene savjete. Ne znaju hoće li primiti plaće, kada će ih primiti i, u konačnici, hoće li ostati bez posla, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik Saveza samostalnog sindikata Hrvatske, teritorijalnog ureda Zadar. Od preko 12 tisuća djelatnika Konzuma na više od 700 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, u Zadarskoj županiji radi više od tisuću djelatnika u stotinjak trgovina.
Sve njih dodatno je zabrinula i vijest da je tvrtka Ovum d.o.o. zbog duga od 9,6 milijuna kuna nad tvrtkom Konzum pokrenula stečaj, a radnice s kojima smo jučer razgovarali i koje su željele ostati anonimne ne vjeruju previše obećanjima Vlade da će njihova budućnost biti na prvom mjestu.
– Nama je isto, moramo raditi. Nitko nas neće spašavati, spašavaju Todorića, rekla je jedna djelatnica Konzuma iz Zadra.
Njezina kolegica dodala je kako se nada da će im plaće isplatiti do 15. u mjesecu, jer kaže, do sada nisu kasnile.
– Ima još nekoliko dana, valjda će nešto smisliti Rusi i onaj DJ, a Vlada se i ranije mogla baviti Todorićem jer se znalo godinama kako ima velike dugove. Naše plaće jesu male, ali nama i to puno znači, a evo i Uskrs dolazi, napomenula je trgovkinja pokazujući rukom sve praznije police u trgovini.
Konzum, tvrdi Uranija, mora opstati i vjerojatno hoće, a u raspletu cijele situacije oko podmirenja dugova bankama, dobavljačima i ostalima, prvenstveno treba voditi računa o očuvanju radnih mjesta.
– Radnici su prioritet. Oni uostalom i nisu doveli koncern do ove krize, već uprava i vlasnici. Veseli poziv novog direktora Antonia Alvareza III. koji je javno pozvao radnike na zajedničku suradnju kako bi se cijela ova situacija riješila pozitivno i kako bi se očuvala radna mjesta, kazao je Uranija koji poziva da se najprije isplati plaća svim radnicima, a potom treba raditi na očuvanju radnih mjesta.
Sastanak i razgovori sindikata radnika trgovine, ujedno i najvećeg u Hrvatskoj, s novom upravom Agrokora išao je u tom smjeru, ali još uvijek ostaje nejasno kako će se situacija dalje razvijati.
– Situacija je ozbiljna, ali možemo radnicima poručiti kako nema razloga za zabrinutost. Vjerujem kako će se sve riješiti na povoljan način za njih, mi u sindikatu na tome inzistiramo. Oštro ćemo se usprotiviti svakom otkazu, neisplati plaća i sličnim kršenjima radničkih prava. Zahtjev za pokretanje stečaja ne znači nužno i otvaranje stečaja, kaže Uranija koji smatra kako je država dužna stabilizirati gospodarstvo i osigurati redovito poslovanje tvrtki, isplatu plaća te u tom smislu pozdravlja usvajanje zakona “lex Agrokor”.
Uranija je naglasio kako bi stečaj Konzuma Hrvatskoj, pa tako i Zadru i županiji, donio ogroman udarac na domaće gospodarstvo, pa čak i povratak natrag u krizu jer je riječ o ključnoj tvrtki koncerna Agrokor u čijem je vlasništvu velik broj trgovina.
– Konzum posluje pozitivno, no zbog problema ostalih tvrtki iz koncerna Agrokor dug se prelio i na njih. Ipak, vjerujem kako će ovaj mjesec radnici dobiti plaće na vrijeme, zaključio je.