Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uvijek me veselilo pomoći tamo gdje se to može

08.04.2017. 22:00
Uvijek me veselilo pomoći tamo gdje se to može


U petak je u Gradskoj loži otvorena 60. samostalna izložba zadarske likovne pedagoginje, keramičarke i slikarice Marije Višić-Guine: “U ritmu srca”. Događanje je ujedno otvorilo i ovogodišnje Županijske dane, a umjetnica je izložila slike na svili i keramiku.
U ime ravnateljice Narodnog muzeja Renate Peroš okupljenima se obratila kustosica muzeja Ivana Dražić, izrazivši zadovoljstvo što ima čast pozdraviti umjetnicu i otvoriti izložbu.
Prisjetivši se kratko njene bogate karijere, brojnih izložbi i nagrada, Dražić nije zaboravila istaknuti ni impozantnu brojku od preko 10 tisuća učenika koji su prošli kroz satove Marije Višić Guine, dio kojih je jučer bio nazočan i u Gradskoj loži.
S par riječi okupljenima se obratila i Anita Mijić, koja je govorila u ime Županije, naglasivši kako nije slučajno da baš Marija Višić-Guina otvara Županijske dane, i kao dobitnica županijske nagrade za životno djelo 2004. godine, i kao žena koja zahvaljujući svom dobrom zdravlju već desetljećima stvara izuzetna umjetnička djela, dio kojih je i jučer predstavljen javnosti. S obzirom na za njenu kondiciju i zdravlje, izložba je otvorena baš na Svjetski dan zdravlja, koji je bio jučer.
Obraćajući se prisutnima Višić-Guina se zahvalila ženama koje su je  predstavile, kao i Županiji i Gradu, koji su uvijek stajali iza nje, ali i svima vama nazočnima.
– Nemam namjeru puno govoriti, no htjela bih naglasiti bitnu stvar, svoj odnos prema ženama koje podržavam, između ostalog, i na način da uvijek upotrebljavam ženski rod kada predstavljam i govorim o ženama, priča ova umjetnica. 
Višić-Guina je sebi svojstveno i nasmijala okupljene, ne želeći kriti svoje godine, pozvavši ih da uživaju u izloženom, istaknuvši da je umjetnost prije svega estetska kategorija.
Prisjetila se i svog volonterskog rada, kao i brojnih donacija svojih djela što ju je uvijek, kako je istaknula, jako veselilo, ta mogućnost da pomogne tamo gdje može.