Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Antifašizam utkan u Domovinski rat

Autor: Marija Knežević

08.05.2009. 22:00
Antifašizam utkan u Domovinski rat

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vesna Sabolić, predsjednica GO HNS-a Zadar, HNS-ov kandidat za načelnika Pakoštana Željko Kurtov Buš, koalicijski kandidati za župana i dožupanicu Duško Vidov i Lada Šokota, te kandidati za gradonačelnicu i dogradonačelnika Zadra Ingrid Antičević-Marinović i Ivo Gregov su iz stranačkih prostorija HNS-a čestitali građanima Dan Europe i pobjede nad fašizmom koji se obilježava danas.
– Da nije bilo pobjede nad fašizmom, ne bi bilo niti pobjede u Domovinskom ratu. To tvrdim kao ratni zapovjednik i dragovoljac – kazao je Milivoj Kurtov Buš.
Lada Šokota upozorila je na smanjene ovlasti hrvatskih jedinica lokalne samouprave.
– U Hrvatskoj se samo 10 posto novca troši u lokalnim samoupravama, dok je europski prosjek 25 posto. To je dva i pol puta više! Cilj nam je te ovlasti povećati – kazala je Šokota.
– Svoj doprinos Europi možemo ostvariti kroz proizvodnju zdrave hrane kojom obilujemo. Ipak, prije svega sektor proizvodnje treba dobro urediti kako bi se proizvodi plasirali na tržište.
– Građani Hrvatske ne smiju živjeti kao podanici, već kao pravi građani Europe. Moramo živjeti po europskim standardima, a građani postaju svjesni svojih prava. Zadarski kraj obiluje vodama i šumama, i bili bismo ludi da se toga odreknemo. Ipak, prije općeg dobra najčešće prevladavaju sebični osobni interesi – rekla je Ingrid Antičević Marinović osvrnuvši se na Deklaraciju o antifašizmu
– Mi smo zaslužni za prihvaćanje Deklaracije u Saboru, no ona je još uvijek nažalost mrtvo slovo na papiru.
Ovom prigodom kandidati su predstavili dar koji će povodom obilježavanja Dana Europe danas dijeliti građanima na Narodnom trgu. Radi se o smotuljku u kojem se nalaze tri suhe smokve, a koji nosi naziv “Stari domaći lijek protiv depresije”. U njemu piše kako po jednu smokvu treba konzumirati tri dana prije izbora, uz indikacije – nedostatak volje za izlazak na izbore, ravnodušnost i apatiju. Kao kontraindikacija navedeno je – zadovoljstvo sadašnjim stanjem. Političari su istaknuli kako su se ovog “lijeka” dosjetili nakon što je hrvatski premijer izjavio kako bi građani prije izbora trebali popiti aspirin kao prevenciju četverogodišnje glavobolje.