Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Škarica na svečanosti, pacijenti u čekaonici

Autor: Marija Knežević

08.05.2009. 22:00
Škarica na svečanosti, pacijenti u čekaonici

Foto: Filip BRALA



Dogradonačelnik Škarica kaže da svaki dan odrađuje znatno više posla od normativa, a pacijentima se ispričao i zamolio ih da ga pričekaju dok se vrati s otvaranja nove škole


Petnaestak pacijenata čekalo je pred vratima ordinacije kada je dr. Rade Škarica otišao na stanku oko 10 sati u petak ujutro. Zadarski dogradonačelnik i neurokirurg otišao je na svečano otvorenje obnovljene osnovne škole Krune Krstića u Arbanase. Vratio se oko 13.10 sati. Pacijenti, od kojih su neki došli već u rano jutro kako bi obavili pregled, negodovali su jer su na ponovni liječnikov dolazak trebali čekati nešto više od tri sata. Neki od njih doputovali su iz udaljenih krajeva Zadarske županije.
– U deset sati sam napravio stanku na koju imam pravo i ništa drugo. Kasnije sam se vratio raditi. Ne znam koliko sam točno bio vani, kazao je Škarica dodajući kako stanka inače traje pola sata.
– Ja sam jedini neurokirurg, a konkretno sad imamo tri bolesnika u šok sobi, četiri teško oboljela bolesnika na intenzivnoj i nekoliko bolesnika na odjelu. Prema tome, istovremeno radim posao za sve to i za ambulantu, pa nije nikakvo čudo ako izađem vani. Ja sam se ljudima uredno ispričao, rekao im da ću ponovno doći i da ću ih sve pregledati danas, a mogao sam ih vratiti nazad, kazao je Škarica, koji je na predstojećim izborima najviše rangirani HSP-ovac na koalicijskoj listi s HDZ-om. Pojasnio je i obim svoga posla.
– Neurokirurški normativ je 12 bolesnika u specijalističkoj ambulanti dnevno. Danas ih je bilo dvadeset, plus tri konzilijarna na neurologiji. Sve je to pregledano, ističe Škarica, koji je nakon odlaska iz bolnice otišao na otvorenje OŠ Kruna Krstića. Tamo je uz brojne gradske i županijske uglednike uživao u programima koje su pripremili učenici, a svečano otvaranje završeno je domjenkom.
– Bio sam i na otvorenju škole. To je također moja dužnost. Radim pola radnog vremena u bolnici, a pola u Općini (Gradu, pr. a.). U bolnici sam dnevno onoliko koliko je potrebno. Inače to znači da sam od osam ujutro četiri sata u bolnici a četiri u Općini, no to je fleksibilno i prema potrebi se mijenja. Znači, ako nemam trenutno posla na odjelu, idem u Općinu, a ako nema posla u Općini, onda sam na odjelu. Istovremeno se poklopilo i jedno i drugo, zaključio je Škarica koji je između pacijenata i posla vezanog uz Grad odabrao – potonje.
Za komentar cijelog slučaja pitali smo i dr. Zvonimira Vrančića, ravnatelja zadarske Opće bolnice i HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. On je također aktivni sudionik kampanje, a bio je i na otvorenju škole.
– Dr. Škarica ima specifičan radni odnos u bolnici, jer radi na pola radnog vremena. Inače je pravilo u bolnici da nema napuštanja radnog mjesta osim u vrijeme stanke. Ako je napustio svoje radno mjesto u vrijeme trajanja radnog vremena, znači da je napravio prekršaj, ukratko je pojasnio Vrančić koji je na pitanje hoće li dr. Škarici odrediti sankcije zbog prekršaja odgovorio:
– Možda, vidjet ćemo.


 SABOLIĆ POČINJE U 12.10




HNS je jedna od najaktivnijih stranaka u županiji kad je u pitanju predizborna kampanja, a to znači da su konferencije za medije gotovo svakodnevne. One su inače zakazane u podne, no to se odnedavno promijenilo.
– Čula sam prije nekog vremena kako se moj župan (Stipe Zrilić, pr. a.) žalio kako ja u svom radnom vremenu održavam konferencije za novinare. To nije bila istina, ali smo ih svejedno pomakli na 12.10 sati, da ne bi bilo zabune, kaže Vesna Sabolić, predsjednica zadarskog HNS-a i stručna savjetnica za prosvjetu u Zadarskoj županiji.
– Inače je pravilo da ne moramo ostajati u uredima za vrijeme marende koja je u isto vrijeme za sve zaposlenike – dodala je Sabolić.