Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Begovići nadomak kvalifikacija za London

08.05.2012. 22:00
Begovići nadomak kvalifikacija za London


Izravni suparnici u potrazi za olimpijskom vizom zadarsko-splitskim uzdanicama bit će posade Češke, Francuske, Rusije i Rumunjske, koje su u Beogradu najavile neizvjesnu i uzbudljivu regatu u Luzernu


Plasman na Olimpijske igre u Londonu, odnosno na Europsko juniorsko prvenstvu u Sloveniji, veslači Jadrana proteklog su vikenda nastavili tražiti na regatama u Beogradu i Münchenu. Dva tjedna uoči kvalifikacijskih utrka za OI braća Marin i Branko Begović odradili su solidne nastupe u srpskom glavnom gradu te su na dobrom putu da u Luzernu zajedno s veslačima Gusara Alenom Banovcem i Draženom Čulinom predstavljaju Hrvatsku u borbi za dvije preostale ulaznice. Slično kao i seniori zadarskog kluba, junior Luka Baričević u kombiniranom se četvercu na pariće pokazao dobrim rješenjem za predstojeću europsku smotru na Bledu.
Prva regata Svjetskog kupa
Na beogradskoj Adi Ciganliji održana je prva regata Svjetskog kupa, ujedno posljednja provjera pred kvalifikacijske nastupe za odlazak u London na kojoj su Begovići u kombinaciji s tandemom Banovac – Čulin konkurirali u četvercu bez kormilara. Iako rezultatski 14. mjesto ne zvuči pretjerano dojmljivo, kažu u Jadranu, hrvatska je posada tijekom tri dana natjecanja imala tri solidna nastupa.
U prvoj eliminacijskoj utrci, u kojoj su zauzeli peto mjesto, prvih 1.000 metara odradili su kvalitetno te držali korak s vodećima, međutim, u drugom dijelu posustaju i u samom finišu, u borbi za četvrto mjesto, prestiže ih posada Italije. Uslijedio je repesaž i nadmetanje za polufinale u kojem su Talijani ponovno bili brži, da bi u posljednjoj utrci hrvatski četverac zauzeo drugu poziciju, odnosno 14. ukupno.
Izravni suparnici u potrazi za olimpijskom vizom našim će uzdanicama biti posade Češke, Francuske, Rusije i Rumunjske, koje su u Beogradu najavile neizvjesnu i uzbudljivu regatu u Luzernu.
Od nastupa ostalih hrvatskih posada treba izdvojiti još jednu sjajnu pobjedu hrvatskog četverca na pariće – “Cro expressa” koji je u velikoj borbi s jakim njemačkim sastavom pokazao da će se u Londonu boriti za najviše postolje. Valent Sinković, Damir Martin, Martin Sinković i David Šain još su jednom osvjetlali obraz našem veslanju.
Međunarodna regata München
Juniorski četverac na pariće u kojem Zadranin Luka Baričević sjedi zajedno s Antom Ančićem iz Mornara te Rokom Šitumom i Tomislavom Šainom iz Mladosti nastupio je u Münchenu na međunarodnoj juniorskoj regati. Nakon dobrog nastupa na Inter city regatti ovo je bila provjera u znatno jačoj konkurenciji. Naime, regata u Münchenu, na poznatoj olimpijskoj stazi, uvijek je bila dobar pokazatelj vrijednosti u međunarodnoj juniorskoj konkurenciji.
Prvog dana natjecanja na rasporedu je bio nastup u dvojcima na pariće. U šest eliminacijskih skupina samo je prvo mjesto vodilo u finale, a posada Luka Baričević i Ante Ančić bila je druga u svojoj skupini sa zaostatkom od 3,48 sekunde za najuvjerljivijom njemačkom posadom koja je kasnije pobijedila u finalu A. Nažalost, u finalu B nisu uspjeli ponoviti rezultat iz eliminacijske skupine, no bili su stalno u igri za vrh vrlo izjednačene utrke. Na kraju su zauzeli peto mjesto, dok je dvojac Mladosti: Roko Šitum i Tomislav Šain bio treći.
Drugi se dan veslao četverac. Pobjedom u jednoj od tri eliminacijske skupine naši su se veslači se izborili za finale te veći dio utrke držali priključak s vodećima. Ipak, 500 metara do kraja ne uspijevaju zadržati treće mjesto te u samom finišu zauzimaju šesto. Do postolja ostaju kratki za dužinu broda, ali činjenica da do EP-a još imaju vremena za nadoknaditi mali broj zajedničkih treninga daje im nadu u dobar plasman.