Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bronca nas ne bi zadovoljila

08.05.2012. 22:00
Bronca nas ne bi zadovoljila


Uvijek želimo najviše i želimo najdalje dogurati. SP u Zadru nije iznimka – ističe Jensen
Pratite li barem malo jedriličarski sport i olimpijsku klasu 49er, znat ćete da su Australci Nathan Outteridge i Iain Jensen – face.
Od početka 2009., kada su se udružili u “vodenoj formuli 1”, na postoljima su završavali na 18 od 19 velikih natjecanja, te se pritom čak 14 puta penjali na najvišu stepenicu. U Zadar su na Svjetsko prvenstvo također stigli opravdati reputaciju najbolje posade, no prva tri plova nisu odradili onako kako su priželjkivali. Zbroj rezultata nakon prvog dana SP-a govorio je da zauzimaju za njih neuvjerljivu 11. poziciju, ali mjesta panici nema – reći će Outteridge.
– U pitanju su kvalifikacije, tako da u ovoj fazi ne trebamo strahovati zbog plasmana. Kiša koja je padala u ponedjeljak i loši uvjeti za jedrenje malo su poremetili naše planove, ali ne bih rekao da smo podbacili: treće, jedanaesto i četvrto mjesto nisu loši rezultati. Najvažnije je da osiguramo ulazak u zlatnu skupinu te tada pokažemo da možemo bolje, do vrha – ističe kormilar Outteridge koji je prvu svjetsku titulu osvojio 2008. u tandemu s Benom Austinom, a 2009. i 2011. isto napravio s Jensenom. Otiđu li Australci i ove godine do kraja, Outteridge će ispisati povijest kao jedini jedriličar sa četiri naslova u klasi.
– To bi bilo sjajno. Potrudit ćemo se da opravdamo ulogu jednih od favorita, iako je konkurencija ovdje u Zadru iznimno jaka.
Biste li bili zadovoljni osvajanjem nekog od preostalih odličja, primjerice brončanim?
– Ne baš. Uvijek želimo najviše i želimo najdalje dogurati. SP u Zadru nije iznimka – kratak je bio rezolutni Jensen.
Najviše, tj. zlato, ova će posada htjeti i na Olimpijskim igrama u Londonu. Na njihovom podužem popisu osvojenih trofeja još se ne nalazi medalja s najprestižnije regate. Bude li sreće i nastave li i dalje kvalitetno raditi, kažu, doživjet će i san svakog sportaša.
– Zajedno smo počeli jedriti nakon Olimpijskim igara u Pekingu 2008., pa bi ovogodišnja trebala biti naša prava i velika prilika. Neće biti nimalo lako popeti se na postolje jer se zna da u London dolaze samo najbolji, no vjerujem da možemo doseći i taj cilj – rekao je Outteridge.


Lijepo je vratititi se


Iain Jensen je prvi dolazak u Zadar opisao kao lijepo iskustvo i sudjelovanje na kvalitetno organiziranom natjecanju, a njegove je riječi potvrdio i povratnik Outteridge.
– Prvi sam put u Zadru bio 2004. na SP-u klase 470. Zaista je lijepo vrati se i prava je šteta što nam raspored ne dopušta više slobodnog vremena za razgledavanje.