Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mesić do danas nije znao da obitelji stradalih nisu dobile dokumente koje su tražili

08.05.2012. 22:00
Mesić do danas nije znao da obitelji stradalih nisu dobile dokumente koje su tražili


Patolog je potvrdio kako je uzrok smrti stradalih vatrogasaca opeklinski šok, a radilo se o opeklinama trećeg i četvrtog stupnja na 90 do 95 posto tijela. Pojašnjavajući što znači da su stradali bili u “boksačkom položaju”, patolog je rekao kako je upravo taj položaj karakterističan za opekline četvrtog stupnja


Dugo iščekivano i medijski svakako najprivlačnije svjedočenje, ono bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, trajalo je svega pola sata.
 On je naime, jučer sjeo na klupu za svjedoke, a na traženje obitelji poginulih vatrogasaca u nastavku suđenja protiv 46-godišnjeg Držena Slavice, bivšeg šibenskog vatrogasnog zapovjednika koji je optužen zbog niza propusta koji su imali za posljedicu stravičnu tragediju na otoku Kornatu gdje je poginulo 12 njegovih kolega.
– Nakon tragedije na otoku Kornatu ja sam javno pozivao sve one koji imaju bilo kakva saznanja da moraju maksimalno surađivati sa svim organima koja rade i vode istražne radnje. Sada čujem i saznajem da ta suradnja nije bila korektna i ne vidim niti jednog razloga da se ne provode procedura skidanja vojne tajne, ukoliko je to nužno – posvjedočio je jučer u velikoj sudnici prepunoj obitelji stradalih vatrogasaca i novinara, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
To je zapravo bio odgovor na niz primjedbi koje je uime obitelji stradalih iznio Igor Marinović naglašavajući kako obitelji još uvijek, pet godina nakon tragedije nisu dobile za njih relevantne i važne podatke te dokumente, a odgovor onih od kojih bi dokumente tražili bio bi uvijek isti – ili je prošao zakonski rok prema kojem se dokument mora čuvati ili je pak, u pitanju vojna tajna.
– I predsjedniku Josipoviću smo dvaput pisali do sada, a nije se udostojio niti odgovoriti. I bili smo kod njega… – zaključio je ogorčeno otac stradalog Ivana Marinovića.
– Za tragediju na otoku Kornatu saznao sam od generala Josipa Lucića. Rekao mi je da je došlo do teške tragedije i da je stradala jedna skupina vatrogasaca. Naglasio je da ima ranjenih i mrtvih te da je jedna postrojba Hrvatske vojske na vojnoj vježbi u blizini te da ih je poslao u pomoć. Drugog sam dana išao posjetiti ranjenike u zagrebačkoj bolnici. Tamošnji su me liječnici izvijestili da su nesvijesti te da trpe jake bolove. Rekli su mi i kako, nažalost, imaju male šanse za preživljavanje – ispričao je Mesić.
 Samo obaviješten o slanju vojske u pomoć
Odgovarajući na pitanje odvjetnika obitelji stradalih Mara Mihočevića, bivši je predsjednik odgovorio kako mu nije poznato ime postrojbe koja je poslana na mjesto tragedije te kako general Lucić od njega nije tražio odobrenje, već ga je samo o slanju vojske – obavijestio.
– Prema hrvatskom Ustavu, predsjednik Republike zapovijeda vojskom samo u slučaju neposredne ratne opasnosti. Ja osobno nisam odlučivao o upućivanju kanadera ili vojnih osoba u pomoć. Nisam imao te ovlasti. Ja sam samo o tome bio obaviješten i prihvatio sam odluku Vlade – pojasnio je Mesić.
Prije njega svjedočio je dr. Antonio Alujević, specijalist sudske medicine i poznati splitski patolog koji je obducirao tijela poginulih, Hrvoja Strikomana, Ivana Marinovića i Marka Stančića.
Patolog je potvrdio da je uzrok smrti stradalih vatrogasaca opeklinski šok, a radilo se o opeklinama trećeg i četvrtog stupnja na 90 do 95 posto tijela.
Na pitanje predsjednika Sudskog vijeća Borisa Babića da pojasni što znači da su stradali bili u “boksačkom položaju”, patolog je pojasnio kako je upravo taj položaj karakterističan za opekline četvrtog stupnja.
– Noge su savijene u koljenima, ruke u laktovima zbog istezanja i isušivanja ligamenata i kože te uništenja mišića. Osim toga, imali su i otekline mozga i pluća te krvarenje u plućnom tkivu. Koncentracija karboksihemoglobina u krvi je bila između 25 i 50 posto – rekao je dr. Alujević.
U nastavku suđenja svjedočila su i braća Vinko i Ivan Špralja, mještani Zaglava koji imaju masline na otoku Kornatu.
Suđenje se nastavlja i danas kada bi među ostalima, trebali svjedočiti splitski župan Ante Sanader, koji je tada bio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i Neven Ljubičić, tadašnji ministar zdravstva.


Mesića krivo izvjestili  o kanaderima?




Odgovarajući na pitanje Igora Marinovića zašto je jedan kanader 29. kolovoza 2007. godine bio poslan kao pomoć u gašenju požara u Grčku, dok je u to vrijeme gorio Hvar, Mesić je opet pojasnio kako on nije donosio operativne odluke.
– Bio sam izviješten da imamo dovoljno kanadera i air traktora za gašenje požara u Hrvatskoj te kako taj jedan možemo uputiti u Grčku kao pomoć. Nitko mi tada nije rekao da su dva kanadera u kvaru. Rekli su mi da imamo dovoljno snaga za gašenje požara – naglasio je Mesić.