Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dajte nam plaće i posao!

Autor: Suzana Bandić

08.05.2013. 22:00
Dajte nam plaće i  posao!

Foto: Zvonko KUCELIN



Ovo je jedinstven slučaj u Hrvatskoj u pogledu postupanja prema radnicama, kažu sindikalisti navikli na svakakve situacije obespravljivanja radnika. Čak 76 radnica je obespravljeno – ne dobivaju plaću već mjesecima, nisu dobile otkaz, a tvrtka i dalje radi i dijeli plaće većini preuzetih radnica


“Naša prava na rad, plaću i dostojanstvo uzeli su nam gospoda Jadranko Lisica i Neven Badurina”, “Želimo svoja prava”, “Želimo svoje plaće i radna mjesta”, “Molimo državne institucije da nam pomognu” – zahtjevi su radnica Adrije s područja Knina i Benkovca, koje su se jučer ispred ulaza u tu riboprerađivačku tvrtku okupile u mirnom prosvjedu. Njih ukupno 76 s područja Benkovca i Knina već devet mjeseci nisu dobile plaću, a šest mjeseci, otkako su Badurina i Lisica sklopili ugovor o jednogodišnjem zakupu Adrije s Miodragom Lacićem nisu niti pozvane natrag na posao, kako je to dogovoreno. Očajne i pod pritiskom egzistencijalnih pitanja radnice su se okupile pred ulazom u tvrtku u kojoj su sve vrijeme formalno zaposlene.
Dok su radnice prosvjedovale, unutar tvorničkog kruga s Lisicom i Badurinom pregovarali su podpredsjednik i predsjednik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević i Šime Orešković, voditelj pravnih poslova Darko Čavrak i voditelj ekonomskih poslova Marinko Vrsaljko.