Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Golfu nije mjesto uz more nego u Lici!

Autor: Minja Gugić

08.05.2013. 22:00
Golfu nije mjesto uz more nego u Lici!

Foto: Marin GOSPIĆ



Građani su spremni i na odricanja ako vide svjetlo na kraju tunela. U ovom trenutku jedino svjetlo u tunelu je lokomotiva koja ide prema nama.


Kandidatkinja koalicije SDP-HSLS-DSU za prvu županicu  Zadarske županije dr. Renata Sabljar Dračevac i kandidati za njene  zamjenike Budimir Genda (SDP) i Mate Radović (HSLS) ovih dana obilaze birače širom Županije i predstavljaju svoj program.
Kada biste bili izabranu za županicu što je prvo što biste najprije  pokušali promijeniti i napraviti?
– Prvo ću uspostaviti transparentnost rada, jer porezni obveznici moraju znati gdje se i kako troše njihovi novci, to je dio mog programa ‘za  čiste račune’. Zatim ćemo prionuti rješavanju nezaposlenosti. Ekonomija, zasnovana na ekologiji će biti osnova pokretanja ‘new deala’ Zadarske županije. Kao građanki i političarki mi najviše smeta zaostajanje  Županije i nedostatak vizije razvoja. Građani su spremni i na odricanja  ako vide svjetlo na kraju tunela. U ovom trenutku jedino svjetlo u tunelu je lokomotiva koja ide prema nama.
Koje su glavne odrednice Vašeg programa?
– Moj se program temelji na dvije riječi EKOlogija i EKOnomija i iz te  dvije riječi proizilazi strategija. Drugi dio mog programa se temelji na  potrebi da se potiču mala gospodarstva na postavkama „dvostruke  održivosti”. Šire obrazloženje podprogramskih točaka možete pronaći  na webu www.zarenatu.com, a sastoje se od: Stop nezaposlenosti, Zadrugarstvo kao vid udruživanja, Ekoproizvodnja, more kao izvor hrane,  alternativni izvori energije…
Što najviše zamjerate dosadašnjem županu?
– Zamjeram mu ono što mu zamjeraju svi građani nedostatak vizije  razvoja, utrošeno vrijeme u kojem smo s ovim blagodatima mogli postati vodeća europska regija. Velika količina pristiglih novaca iz državnog proračuna nije uložena u razvoj, i ne znamo gdje je završila.
Zanima nas Vaše mišljenje o plinofikaciji Zadarske županije, o budućem Centru za zbrinjavanje otpada, o marikulturi i golf terenima?
– Plinofikacija nije provedena transparentno, građani se osjećaju ponovno prevareni. Lokacija Centra za zbrinjavanje otpada mislimo da  nije sretno izabrana. Plašim se da će izvođači ponovno biti podobni, a  ne sposobni, i da će nam se ponoviti priča s pročišćivačem voda u Zadru. Marikulturu apsolutno treba podržati, a iskorištavanje morskih resursa ne svesti na prodaju sirovine već finalnih proizvoda čime ćemo  podignuti izvoz i zaposlenost. Na marikulturi moramo graditi i puno  drugih razvojnih aktivnosti, to nije samo ribarstvo.
Na području Zadarske županije nemamo ništa protiv golf terena, ali  ne uz obalu. Smjestimo ga u prirodno okruženje, u Liku.