Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nitko nije znao prave razmjere tragedije dok vatrogasci nisu pronađeni!

Autor: Minja Gugić

08.05.2013. 22:00
Nitko nije znao prave razmjere tragedije dok vatrogasci nisu pronađeni!


Vještak za telekomunikacije dr. Winton Afrić sačinio je transkripte svih komunikacija Javne vatrogasne postrojbe u Šibeniku i to od 11.30 pa do 18.30 sati tog tragičnog dana, a transkrpit je “težak” stotinjak stranica


Dežurni telefon Javne vatrogasne postrojbe u Šibeniku:
Vatrogasci izvolite.
Mirko Juričev Mikulin (otac stradalog vatrogasca Ante):
Doli su naši dečki u Kornatima ostali opkoljeni u vatri, pa je l’ im moš dat’ kanader ili tako nešto.
Dežurni operativac:
A, kanader je krenuo za Gaćeleze, Mirko.
Dražen Slavica: Slavica je, reci Mirko.
Juričev Mikulin: A, naši su Ante i cile Vodice ostali opkoljeni u vatri doli.
Slavica: I što sad?
Juričev Mikulin: Je l’ možete kako doći u ikakav kontakt, ne mogu ih više čut’ ni mobitelom, ni ničim.
Slavica: A, nemoguće, mi s nikim nemamo doli kontakta nikavoga. Ako se oni ne znaju snać’ i izvuć’, kako ću ih ja izvuć’?!
Juričev Mikulin: A, joj, Dražene ja ti samo kažem – oni su rekli, opkoljeni smo u vatri ako može šta i nakon toga je prekinulo.
Slavica: Je li ti Ante ima mobitel? Sad ću ga ja zvat’, ajde. A, nemamo s nikim komunikacije nikakve, aj…
Ovaj razgovor koji je označio početak drame neslućenih razmjera, mogao se čuti jučer u sudnici zadarskog Županijskog suda u nastavku suđenja protiv bivšega šibenskoga, vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice (45), jedinog optuženog za kornatsku tragediju koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine kada je u gašenju požara na otoku smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Razgovor se odigrao u 15.24 sati kada je zapravo stigla prva informacija da se na Kornatu – nešto dogodilo.
Naime, vještak za telekomunikacije dr. Winton Afrić  napravio je transkripte svih komunikacija Javne vatrogasne postrojbe u Šibeniku i to od 11.30 pa do 18.30 sati tog tragičnog dana, a transkrpit je “težak” nešto stotinjak stranica.
Sljedeći šokantan razgovor iz kojega je vidljivo kako se na Kornatu odvijala nezapamćena tragedija odigrao se nakon točno sat vremena kada Joško Klarić, otac stradalog Dina zvao kolege u Oprativnom centru JVP-a Šibenik i obavijestio ih kako je drugu skupinu vatrogasaca zahvatila vatra, da je nekima pozlilo te da hitno trebaju helikopter. Imao je i informaciju kako već ima mrtvih i izgorenih te je zbog toga hitno tražio helikoper.
Operativac: Znači helikopter odmah doli?
Joško Klarić: Hitno helikoptere, ja ću pokušati dobiti dicu. Ja sam u uvali Šipnata. Na zapadnoj strani Kornata, jedno tri do četiri kilometra od sjeverne strane otoka, a di su oni ja ne znam.
Njegov sin Dino, podsjećamo, bio je zapovjednik skupine vatrogasaca na terenu, a Joško Klarić je je s trojicom vatrogasaca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Zablaća bio u drugoj skupini, koja je ostala na brdu. U 16.41 sati jedan od vatrogasaca iz Zablaća je pojasnio operativcu u Šibeniku kako ne mogu naći Dina Klarića s ostalim kolegama i kako s njima ne uspijevaju uspostaviti nikakvu komunikaciju.
Cijelo to vrijeme i Dražen Slavica je u Operativnom centru JVP-a u Šibeniku pokušavao uspostaviti vezu s vatrogascima na otoku, no nikako mu to nije uspjevalo, a onda ih u 17.20 sati vatrogasac iz Zablaća obavijestio da su stigli helikopteri i traže Dina Klarića i “njegove”.
U 17.35 sati Joško Klarić javlja kako su Crvelin i “još jedan mali potpuno izgorili te da su još trojica, četvorica vatrogasaca “nagorili”.
Nakon desetak minuta stiže dojava od vatrogasca iz Zablaća kako su našli kolege te da ima nekoliko mrtvih, a dežurni vatrogasac mu odgovara kako je helikopter išao po Gorsku službu spašavanja.
Oko 18.20 sati iz telefonskih razgovora se moglo čuti kako je Slavica bio angažiran oko akcije spašavanja, jer je tražio helikoptere i zvao bolnicu Firule u Splitu kako bi ozlijeđeni vatrogasci bili što prije zbrinuti.
Suđenje se nastavlja sredinom mjeseca.