Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Strah od bogaćenja

Autor: Ante Kolega

08.05.2013. 22:00


Kako vrednovati hrvatsku politiku pred ove lokalne izbore? Što su političari učinili za poljodjelstvo, ribarstvo, pomorstvo i turizam, glavne gospodarske grane Zadarske županije?, pita me Ante Škibola, moj neumorni zadarski sugovornik.
Je, moj Ante, triba im reći i pitati ih: što ste učinili i koliko ste smanjili neobrađene poljodjelske površine i broj neostvarenih koncesija za gospodarsko korištenje mora? Jeste li ustrojili neko novo obiteljsko gospodarstvo, dobru uspješnu poljodjelsku zadrugu, zadržali mlade poljodjelce u proizvodnji?
Je, triba priznati – dobra administrativna podjela na brojne seoske općine učinila je da su uspješniji načelnici polučili bolje rezultate.
Ali treba ih upitati: koliko ste otvorili posebnih seljačkih trgovina za prodaju domaćih eko, izvornih i proizvoda zemljopisnog podrijetla? Jeste li reklamirali domaće poljodjelsko prehrambene proizvode od ugleda? Jeste li pokrenuli zaštitu poljodjelsko prehrambenih proizvoda?
Je li itko od vas birao najbolje seoske gospodare, dodjeljujući im lentu junaka gospodarskog reda?
Poljodjelska struka odredila se samo na davanje savjeta, zaobilazeći izradu proizvodno tržnih programa i njihovo ostvarenje.
Politika se usredotočila na krupne skupe infrastrukturne projekte.
Od politike se ne bi trebali zaboravljati mali i srednji programi, uspješni gospodari pojedinci, pravi junaci našeg razvitka, koji se spominju, ali samo kao negativci, kao tajkuni, gulikože, neplatiše poreza i protivnici razvitka.
Treba se zapitati: koliko dugo ćemo plaćati danak neodgovorne kolektivne svijesti, koja razara vrijedni pojedinačni učinak u gospodarskoj aktivnosti.
Do kada ćemo robovati prevelikom strahu od bogaćenja i ulaganja, a time pridonositi stranačkoj isključivosti i tako služiti anacionalnim interesima?
Vaš Bage