Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadra nova magnet za EU novac

08.05.2017. 22:00
Zadra nova magnet za EU novac


Kako se povlači novac za projekte iz fondova Europske unije i što točno rade djelatnici Agencije za razvoj Zadarske županije Zadre nove, Zadrani su mogli saznati na Danu ovorenih vrata EU projekata, organiziranom u okviru obilježavanja Europskog tjedna. Na predstavljanju projekata s područja Zadarske županije u COIN centru pojavio se veliki broj mladih.
– Želja nam je da vas mlade animiramo da vidite kako su EU projekti budućnost i da se u svom obrazovanju usmjerite prema njima. EU fondova se ne treba bojati, potrebno je puno truda i rada, ali najvažnije je biti kreativan i htjeti, poručila im je ravnateljica Zadre nove Sanja Peričić.
Agencija Zadra nova opravdala je u potpunosti svoje postojanje. Od osnutka je provela više od 60 europskih projekata, trenutno je u provedbi 18 projekata, a predstavljeni su i neki na koje je Agencija tek aplicirala. Konkurencija na tržištu projekata je iznimno jaka, a zadarska agencija, kako bi dobila sredstva, mora biti kreativnija i bolja od konkurenata ne samo iz Hrvatske, nego i šire. U tome je uglavnom vrlo uspješna s povučenih preko 100 milijuna eura.
– Zadra nova je među najboljim agencijama u Hrvatskoj. Kad pogledamo natječaje koji su namijenjeni lokalnoj i regionalnoj razini u svim natječajima smo pri vrhu pri dobivanju i odobravanju projekata. Gotovo svi projekti na kojima je radila Zadra nova ili ih pripremala za nekoga, su odobreni i svi su pri vrhu. Na posljednjem natječaju iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na koji su stigla 164 projekta, od ukupno 21 odobrenog projekta prošlo je naših pet. Isto tako, kad je Kneževa palača prošla, to je bilo prvih 14 projekata u Hrvatskoj, s tim da su drugi projekti većim dijelom bili pripremani od strane konzultanata, čak i stranih, dok je Kneževa palača pripremljena isključivo od strane agencije. Odgovorno tvrdim da smo pri vrhu i po iznosu povučenih sredstava i po kvaliteti rada, rekla je Peričić.
Posjetiteljima Dana otvorenih vrata djelatnice Agencije predstavile su set projekata koji su imali pozitivan značaj i utjecaj na lokalnu zajednicu. To su projekti poput Providurove palače, Dnevne bolnice OB Zadar, opremanja i uređenja otočnih ambulanti, Coworkinga itd.
Osim predstavljanja EU projekata jučer su se Zadrani u Agenciji na info punktovima vezanim uz razvoj srednjeg i malog poduzetništva mogli informirati o mogućnostima financiranja njihovih ideja.
Europski tjedan obilježava se u Hrvatskoj od 6. do 13. svibnja pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Središnje događanje je obilježavanje Dana Europe koje će se održati danas s početkom u 11 sati, na rivi u gradu Zadru. Prigodni program uključuje druženje s posjetiteljima, dijeljenje prigodnih promo materijala, prigodni domjenak učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, kratki defile Gradske glazbe Zadar od mosta do rive i koncert Acoustic Dua Matej.