Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nova slika svijeta na dječjim fotografijama

Autor: Katina Vrsaljko

08.06.2010. 22:00
Nova slika svijeta na dječjim fotografijama

Foto: Zvonko KUCELIN



Razmišljali smo što da uvedemo u školu kako bismo djeci ponudili nešto novo, a kako kolegice i ja oduvijek volimo fotografiju, a i djeca su na to jako dobro reagirala, odlučile smo osnovati fotosekciju. Sad imamo 60-ak polaznika od 12 do 14 godina, rekla je Vodopivec
U Narodnom muzeju Zadar jučer je otvorena izložba fotografija “Okom našeg objektiva”, prva izložba učenika OŠ Smiljevac koji su se s fotografijom pobliže upoznali tek prije šest mjeseci. Izloženo je 37 radova koje su učenici fotografirali amaterskim kompaktnim fotoaparatima, a prikazuju razne motive kao što su, primjerice, zadarske znamenitosti iz novog kuta gledanja ili detalji poput pasjeg oka, starih naočala ili dude varalice.
Fotosekcija
Fotografije su nastale na fotosekciji, novoj izvannastavnoj aktivnosti u OŠ Smiljevac koju su oformile mentorice Anita Vodopivec, Marina Kulaš i Josipa Vlahović.
– Razmišljali smo što da uvedemo u školu kako bismo djeci ponudili nešto novo, a kako kolegice i ja oduvijek volimo fotografiju, a i djeca su na to jako dobro reagirala, odlučile smo osnovati fotosekciju. Sad imamo 60-ak polaznika od 12 do 14 godina, podijeljeni su u tri grupe, a nalazimo se po potrebi. Odemo đir po gradu, po muzejima, fotografiramo, odemo na pizzu pa se uz učenje lijepo zabavljamo i družimo, rekla je Vodopivec.
Na fotosekcijama zabavno je i Marijani Šango, učenici 7.b razreda, jednoj od polaznica fotosekcije, čije su fotografije ostale vrlo zapažene.
– U svemu vidim neki lijepi detalj. Nekad mi dođe da uzmem aparat i sama se prošetam i fotografiram. Mislim da će fotografija uvijek biti moj hobi, rekla je Marijana.
U procesu učenja djeca su imala i stručnu pomoć zadarskih fotografa. Prvu radionicu o tome kako koristiti aparat održao je Marin Gospić, a sa Sebastianom Govorčinom su, hodajući po gradu, učili kako fotografirati znamenitosti.
Sve fotografije se mogu pogledati i na facebook grupi “Fotografi Smiljevac”, a među stotinama fotografija koje su učenici snimili, poznati zadarski fotografi su pomogli u odabiru najboljih za izložbu.
Na otvorenju je to i istaknuo Slave Parač, zamjenik ravnatelja OŠ Smiljevac, koji je pozdravio brojne posjetitelje i zahvalio svima koji su pomogli u postavljanju ove izložbe.
Novi fotoaparat
Fotoreporter Zadarskog lista Sebastian Govorčin istaknuo je važnost edukacije u fotografiji od ranih dana.
– Prije pet godina učenička fotoscena nije postojala i bila je teško zamisliva, a sad se od osnovne škole učenici uz pomoć stručnih osoba mogu razvijati. Zanemarimo sad tehniku, ono što je važnije od toga je ono što ovi učenici vide i što kroz svoje fotografije imaju za reći, a čini se da imaju što, rekao je Govorčin.
Izložbu je svečano otvorio Joso Nekić, pročelnik gradskog Odjela za odgoj i školstvo, te obećanjem da će fotosekcija OŠ Smiljevac dobiti kvalitetan fotoaparat razveselio učenike.
– Kako kažu, da bi se snimila jedna dobra fotografija, mora se snimiti milijun loših. Dakle, potrebno je puno ljubavi i upornosti. Vidi se da ova djeca imaju oko i osjećaj za stvarnost, što će se, ako ovako nastave, sve bolje razvijati, kazao je Nekić.
Nekić je izrazio zadovoljstvo novom izvannastavnom aktivnošću jer, kako kažu, takve aktivnosti pokazuju ljubav i talente učenika.
– Ako je nastava jelo, onda su izvannastavne aktivnosti sol koja svakom jelu daje okus, bio je slikovit Nekić te je najavio Dan izvanškolskih aktivnosti koji će se obilježiti 15. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu.
Izložba “Okom našeg objektiva” u Narodnom muzeju ostaje do 14. lipnja, a da ne bi ostalo samo na tome, sljedeću školsku godinu obići će i zadarske knjižnice i škole.