Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pojasnio sucima kako je naša “trava” najbolja

Autor: Minja Gugić

08.06.2010. 22:00
Pojasnio sucima kako je naša “trava” najbolja


Kaštelanac je priznao kako je “travu” pušio zbog teško narušenog zdravlja jer nije htio piti lijekove, a marihuana mu je ublažavala bolove. Nakon uhićenja je prestao pušiti i počeo je uzimati lijekove
Imao sam marihuanu za svoje potrebe. Naime, imam teških zdrastvenih problema, a marihuana mi je ublažavala bolove. “Travu” sam počeo pušiti 1995. godine, nakon rata u kojem sam bio ranjen, a pušio sam gotovo svakodnevno. Tada nisam koristio lijekove jer mi je marihuana umanjivala bolove, a nije štetila jetri. Nakon uhićenja mi je liječnica predložila da koristim lijekove i od tada više ne pušim travu – rekao je danas na Županijskom sudu u Zadru u svojoj obrani 44-godišnji Ljubomir Kaštelanac koji je zbog toga nepravomoćno osuđen na četiri mjeseca zatvora uvjetno na godinu dana.
Na posebno pitanje tužitelja Denisa Sokola može li reći gdje je nabavljao marihuanu, Kaštelanac je pojasnio kako to nije problem jer se može lako nabaviti.
– Trave ima svugdje – bosanske, crnogorske, ali je najbolja naša. Želim naglasiti da je ovaj “pitarić trave” prvi koji sam posadio u životu. To je bilo sasvim slučajno. Nisam se nikada time bavio jer mi nije bilo u interesu. Trava je na tržištu jeftina – pojasnio je Kaštelanac Sudskom vijeću kojim je u ovom slučaju predsjedao Boris Radman.
Iako je bio optužen za teže kazneno djelo, a radi se o posjedu marihuane u cilju prodaje, tužitelj Denis Sokol je optužnicu prekvalificirao, pa je Kaštelanac osuđen samo zbog posjeda.
On se optužnicom teretio da je u studenom prije tri godine u svojoj obiteljskoj kući na adresi Frankopanske ulice u Pakoštanima u plastičnoj posudi držao posađenu jednu stabljiku mase 15, 82 grama, a u kući mu je policija pronašla još 7, 13 grama trave u bijelom trgovačkom papiru.
S obzirom na to da je Kaštelanac u svojoj obrani sve priznao, tužitelj je u svom završnom govoru predložio visinu kazneno pravne sankcije, što je nakon jučerašnje i to samo jedne održane rasprave, Sudsko vijeće i prihvatilo.
Obrazloživši presudu i kaznu od četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana, sudac Radman je pojasnio kako otegotnih okolnosti pri izricanju osude nije bilo, a u olakotne okolnosti Sudsko je vijeće cijenilo činjenicu da je Kaštelanac do sada neosuđivan, da je sudionik Domovinskog rata, otac troje djece od kojih je jedno maloljetno te da uzdržava i užu i širu obitelj svojim obrtom.
Posebno mu je cijenjeno prizanje kaznenog djela i činjenica da se izjasnio kako se osjeća krivim.