Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šarin ogorčen što će nositelj liste biti Dražen Budiša

08.06.2011. 22:00
Šarin ogorčen što će nositelj  liste biti Dražen Budiša


Budiša je postavljen direktno iz središnjice bez ikakvih konzultacija sa članovima i vodstvom HSLS-a u Zadarskoj županiji, kaže Šarin i nadodaje da bi predsjednik gradske organizacije HSLS-a Zagreba Velimir Srića trebao biti predsjednik stranke, ali vjerojatno neće jer ima previsoku akademsku titulu


Trebala je to biti  tiskovna konferencija kojom se  najavljuje druga HSLS-ova akcija za promjenu mirovinskog  sustava, ali je „dnevni red” u  zadnji trenutak promijenjen istupom predsjednika HSLS-a  Zadarske županije Gorana  Šarina, kojim je izrazio nezadovoljstvo postavljanjem  Dražena Budiše na mjesto nositelja liste u 9. izbornoj jedinici.
– On je postavljen direktno iz  središnjice bez ikakvih konzultacija sa članovima i vodstvom  HSLS-a u Zadarskoj županiji.  Naime, radi se o osobi koja već  cijelo desetljeće izbiva iz politike, gdje je nakon neuspješne  koalicije sa SDP-om i poraza na  predsjedničkim izborima ostvario neuspjeh za stranku. Nakon  takve odluke predsjedništva  stranke pojavilo se nezadovoljstvo među članovima HSLS-a  Zadarske županije da nam, ne  znam po koji put, netko iz vrha  stranke nameće kandidata, odnosno nositelja liste koji, ako i  dobije saborski mandat, neće  ništa napraviti za Zadarsku  županiju. Kao drugo, logistiku  za dobivanje glasova moraju  odraditi članovi svih ogranaka  u Zadarskoj županiji kao vodećoj i najvećoj u 9. izbornoj  jedinici te bi taj trud i zalaganje  članova pokupio netko iz Zagreba, koji bi već po uhodanoj  praksi vrlo malo pomogao  našoj županiji, rekao je na  početku svog istupa Goran  Šarin.
Kosor raspustio  Županijsko vijeće  HSLS-a
Šarin nastavlja da je nezadovoljstvo kulminiralo do te  mjere da je dio članova Županijskog vijeća tražio i smjenu  predsjednika ogranka Grada  Zadra Željka Predovana, ali  da je on stao u njegovu zaštitu,  tražeći da se ne donosi brzopleta odluka nego da se informacija o radu ogranka Zadar primi na znanje i o njoj  raspravi. Međutim, kaže  Šarin, vijećnici su nakon toga  napustili sjednicu.
– Predsjednik stranke Darinko Kosor nazvao me i rekao  mi da raspušta Županijsko vijeće HSLS-a Zadarske županije iz razloga nemogućnosti  funkcioniranja istog. Zahvalio  je na dosadašnjem radu koje je  ocijenio pohvalno te je rekao  da će postaviti povjerenika do  izborne skupštine. Na upit  hoću li biti povjerenik, rekao  je da će postaviti neutralnu  osobu. Je li ovo kraj HSLS-a  znat će se nakon prebrojavanja glasova, ali je zasigurno  kraj ideje da mlađi članovi i  iskusni članovi u jednoj sinergiji ostvare bolji rezultat. Stoga mi je nerazumljiva odluka  predsjednika stranke. Je li ona  plod njegove političke nezrelosti da se tri mjeseca prije  parlamentarnih izbora raspušta Županijsko vijeće kao  glavno tijelo u 9. izbornoj jedinici ili je plod neinformiranosti o velikom nezadovoljstvu većine članova ŽV-a o  pojedinim njegovim odlukama, zbog čega su se oni okrenuli protiv njega i stranke. Ja  sam s manje ili više uspjeha  pokušao izbalansirati i smiriti  tenzije neovisno o mom  mišljenju, a sve zbog dobrobiti  i napretka HSLS-a. Stoga mi  nije jasno je li vodstvo stranke  željno dobrog rezultata u  našoj izbornoj jedinici ili mu je  namjera da se starija generacija HSLS-ovaca potpuno  anulira u budućem radu stranke. To je u našoj stranci već  viđeno kada su dva saborska  zastupnika i predsjednika  Đurđa Adlešić i Ivan Čehok,  netragom nestali iz stranke,  kazivao je Šarin.
Iznenađeni Predovan
Šarin je nakon toga bacio  rukavicu u lice predsjedniku  stranke Darinku Kosoru rekavši da bi predsjednik Gradske organizacije HSLS-a Zagreba Velimir Srića trebao biti  predsjednik stranke, ali vjerojatno neće jer ima previsoku  akademsku titulu iako je po  Šarinu, Srića preslik čovjeka  koji bi trebao zauzeti poziciju  liberalne političke opcije.
Predsjednik zadarskog  HSLS-a Željko Predovan rekao je da nije znao da će Šarin  nastupiti na ovaj način te je  izrazio nadu da će Šarin prespavati i smiriti tenzije. Za Predovana su posljednja događanja u zadarskom i županijskom HSLS-u bila tek puka  mimoilaženja kojih ima u svakoj stranci.
– Mi smo unutra gradskog  ogranka imali problema s ljudima iz starog HSLS-a i onih  koji su u stranku došli nakon  Stanka Zrilića. Ti ljudi su preko županijskog vijeća pokušali zaštiti sebe od neizvršavanja preuzetih stranačkih obveza. Nadalje, neznam ništa o raspuštanju ŽV  HSLS-a Zadarske županije,  ali mogu reći da sam vrlo  dobro surađivao s gospodinom Šarinom. Sukob između  njega i mene ne postoji, rekao  je između ostalog predsjednik GO HSLS-a Zadar Željko Predovan.
Predovan je podsjetio da je i  on otprije podržao odluku vrha stranke da nositelj bude  Dražen Budiša jer trenutačno  u HSLS-u u 9. izbornoj jedinici, koja se prostire od Like  do Imotskog, nema profilirane  osobe koja bi bila prepoznatljiva svima. Željko Predovan i  Goran Šarin, kaže samokritički Predovan, nisu političari i  osobe prepoznati, primjerice,  u Lici.
 


Predovan se ogradio od Šarina




Nedugo nakon “neobične” HSLS-ove konferencije za novinare,  priopćenjem se oglasio Željko Predovan.
– Predsjednik županijske organizacije HSLS-a Goran Šarin je samoincijativno tiskovnu konferenciju pretvorio u vlastiti kritički istup prema  politici HSLS-a i odlukama čelništva stranke.
Moja nazočnost, što sam rekao na presici, ne znači podršku stavu gosp.  Šarina koji nije ničim najavio svoj istup ni namjere.
Gradski ogranak HSLS-a i Željko Predovan u potpunosti podržavaju:
– poteze Predsjednika HSLS-a koji su usmjereni novom profiliranju i  jačanju stranke
– kandidaturu gosp. Dražena Budiše u 9. izbornoj jedinici za Hrvatski  sabor, priopćio je predsjednik gradskog odbora HSLS-a Zadar, Željko  Predovan.


 


DARINKO KSOR: Za povjerenicu imenovao Patriciju Jureško Perović


Dana 7. lipnja 2011. godine prema svojim statutarnim ovlastima donio  sam odluku o  raspuštanju Županijskog vijeća HSLS-a Zadarske županije.  Ta odluka je donesena u  svrhu kvalitetnijih  priprema za predstojeće parlamentarne izbore, a za povjerenicu imenovao sam  Patriciju Jureško Perović iz Zadra i za  njezine pomoćnike Matu Radovića iz Vira i  Velibora Galca iz Polače.
Sa svih stranačkih funkcija smijenjeni su  oni pojedinci koji su neovisno o promjeni   politike HSLS-a prije godinu dana i dalje  održavali odnose s političkim i medijskim  strukturama aktualne vlasti u Gradu i Županiji. HSLS je u Republici Hrvatskoj, a i u  Zadarskoj županiji tvrda oporba HDZ-u i  njegovim satelitima i tako će to biti i  ubuduće.
Sve ove odluke dodatno su ojačale  HSLS-ovu organizaciju Zadarske županije, a prema zainteresiranosti  drugih političkih stranaka za događaje u HSLS-u očito postoji opravdani  strah od dobrog rezultata Stranke i Dražena Budiše kao kandidata za  Hrvatski sabor na predstojećim parlamentarnim izborima.
Napokon je došlo vrijeme da i s prostora 9. izborne jedinice bude  izabran čovjek koji svojim životom, posvećenošću Hrvatskoj, poštenjem i  moralnošću zaslužuje glasove birača, odrješit je predsjednik HSLS-a  Darinko Kosor.


 


HSLS skuplja potpise za akciju “Sam plaćam – sam odlučujem”


Šarinov istup potpuno je zasjenio temu tiskovne konferencije kojom  HSLS najavljuje akciju „Sam plaćam – sam odlučujem” kojoj je cilj  promjena mirovinskog sustava u RH. HSLS se, kaže Željko Predovan,  zalaže da svi koji sada odlaze u mirovinu po uvjetima iz 2. mirovinskog  stupa imaju pravo izbora odlaska u mirovinu po uvjetima iz 1. mirovinskog  stupa, tj. da imaju pravo izbora povoljnijeg načina odlaska u mirovinu.  „Stoga će HSLS od 9. do 12. lipnja u 120 gradova u Hrvatskoj organizirati  akciju sakupljanja potpisa građana za peticiju s ovim prijedlogom HSLS-a.  Po završetku akcije, peticija s potpisima građana bit će upućena Vladi  Republike Hrvatske. Naime, već 2008. se vidjelo da je promjena  mirovinskog sustava značila manje mirovine za one koji su uplaćivali u 2.  stupanj, rekao je između ostalog Željko Predovan.