Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Djeca uredila park koji devastiraju oni malo stariji od njih

Autor: Marija Knežević

08.06.2013. 22:00
Djeca uredila park koji devastiraju oni malo stariji od njih

Foto: Vedran SITNICA



Devastirani i zaboravljeni Park radosti, najstariji dječji park u gradu, na dva dana je postao prava dječja igraonica puna smijeha i boja.
Akciju je pokrenula udruga Punktum i povezala je s promocijom građanskog odgoja u sklopu kampanje »Znam, razmišljam, sudjelujem« u projektu Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama kojeg provode Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije i GONG.
– Kako se često spominje da su upravo mladi oni koji taj prostor devastiraju, na ovaj način htjeli smo baš tu dobnu skupinu potaknuti na preuzimanje brige za jedan takav javni prostor. Suradnju sa školom Primijenjene umjetnosti i dizajna odabrali smo jer su njeni učenici budući umjetnici ovoga grada te im želimo osvijestiti njihovu buduću ulogu u oblikovanju izgleda zajednice u kojoj žive. Osnovna škola Šime Budinića partner je u projektu kao jedina škola u gradu Zadru koja provodi Projekt građanin te educira mlade kako postati aktivan građanin, kažu Koraljka Alavanja i Nera Batina iz zadarske Udruge za kulturu i umjetnost Punktum.
Park je prije ove akcije godinama bio prazan i u njega rijetko zaluta poneko dijete. Za vrijeme trajanja ove akcije prolazili su roditelji s djecom. Redom su govorili da je to što rade jako lijepo, ali da sigurno neće dugo potrajati. U tom se parku, kažu, vikendom okupljaju tinejdžeri koji iza sebe ostave nered i jako puno smeća. Iz Punktuma kažu kako se nadaju da njihovo djelo neće biti kratkog vijeka jer su parku dali novo, ljepše lice.