Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kalmetino obećanje

Autor: Edvard Šprljan

08.06.2013. 22:00


Ana Lovrin nije više saborska zastupnica jer je bivši Ličko-senjski župan Milan Jurković aktivirao svoj mandat. Nije to neko veliko iznenađenje, a osim toga Lovrin se već odavno osigurala za ovakav mogući ishod jer je još na prijelazu iz jednog u drugi saborski mandat nakratko aktivirala svoju povlaštenu saborsku mirovinu od najmanje devet tisuća kuna. I sad će početi konzumirati tu svoju mirovinicu i čekati hoće li se možda Božidar Kalmeta ipak odlučiti ostvariti obećanje o napuštanju saborskih klupa. Da mu još jednom bude zamjena, iako je to malo vjerojatno jer je u proteklim događanjima u HDZ-u ostala bliskija Jadranki Kosor nego Tomislavu Karamarku. Politička karijera Ane Lovrin je, prema svemu sudeći, završena.
Za Zadar je zanimljivije pitanje hoće li Kalmeta odustati od saborskog mandata. Znamo da je mjesecima, pa skoro i godinama, govorio kako se neće ponovno prihvatiti dužnosti gradonačelnika, da bi u zadnji tren prihvatio kandidaturu jer je »tako stranka htjela«. Od ovog pustog vježbanja demokracije naučili smo ipak razlikovati ono što se govori na početku kampanje,  obećanja u pobjedničkom žaru, od onoga što se ostvaruje. 
Kalmeta je tako na početku kampanje najavio da će, recimo, direktori gradskih poduzeća obavezno na natječaj, u sredini kampanje to se pitanje nekako relativiziralo, a sad se više ne spominje.  Obećanjem da će se odreći mandata u Saboru Kalmeta je vjerojatno želio obećati kako umjesto njega, dok bude u Zagrebu, Zadrom neće upravljati njegovi zamjenici. Da će upravljati on, a ne Vrančić, koji bi teško uspio dobiti još jedan mandat da je bio nositelj HDZ-ove ponude. Kalmeta bi u biti mogao upravljati Zadrom na način kao što je to dosada radio Stipe Zrilić u županiji – sam s pročelnicima. Zamjenici ionako nisu zakonski baš sretno definirani, mogu raditi, a može se i bez njih. A mogao bi mu i Branko Kutija dati par savjeta kako se to sad radi jer njemu ne smeta biti i gradonačelnik i zastupnik koji se ne javlja baš često za riječ. Kao ni Kalmeta u proteklih godinu i pol dana mandata.
Kalmeta najvjerojatnije neće napustiti saborske klupe jer je naprosto to za Zadar korisnije i takvo će obrazloženje biti prihvatljivo prije svega zbog Gaženice. Alternativa je da umjesto njega u Sabor odu Ante Jerolimov ili Milivoj Kurtov, niže plasirani s ovog područja na HDZ-ovoj listi za Sabor iz 2011. godine. A može se dogoditi da Kalmetino mjesto zauzme Karamarkova uzdanica, kninska gradonačelnica Josipa Rimac, što bi svjedočilo o posvemašnjem padu utjecaja Božidara Kalmete u HDZ-u. To je mogući ishod na koji ukazuje i odgađanje Tomislava Karamarka od provođenja unutarstranačkih izbora po načelu jedan član – jedan glas za punih godinu dana. Naprosto, Karamarko nije siguran koliko mu je naklonjeno članstvo HDZ-a, a na zadarskom području je to, u biti, odmjeravanje s Kalmetom.
Dakle,  još nije potpuno jasno zašto je  Kalmeta obećao napustiti saborske klupe. Zato što ne vjeruje timu koji bi u Zadru radio dok njega nema, ili je takvo obećanje naprosto bilo iznuđeno?