Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Obranu Zadra bilo je izuzetno teško organizirati

08.06.2016. 22:00
Obranu  Zadra  bilo je  izuzetno  teško  organizirati


I struktura stanovništva izvan grada onemogućila je kvalitetno pripremanje obrane jer u selima sa srpskim stanovništvom nisu mogli organizirati obranu, već su ta sela bila dostupna tadašnjoj JNA koja je srpskom stanovništvu pružala zaštitu
Povodom Međunarodnog dana arhiva koji se obilježava 9. lipnja, Državni arhiv u Zadru u suradnji s Udrugom dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade organizirao je predavanja “Ustroj 112. brigade, obrana Zadra i zadarskog zaleđa”  pukovnika Marka Čuline te “Domovinski rat i Državni arhiv u Zadru” arhivskog savjetnika Marijana Maroje.
Predavanje je otvorio ravnatelj Arhiva, Ante Gverić, govoreći o značaju ustanove koja čuva povijesnu građu za proteklo tisućljeće. Kako su svi arhivi u Hrvatskoj prigodno obilježili svoj dan predavanjima vezanim za Domovinski rat i zadarski je kao temu predavanja izabrao ustroj 112. brigade.
Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskoj je “Hrvatski arhivi u Domovinskom ratu” koja se poklapa s  25. obljetnicom početka agresije na Hrvatsku i početkom Domovinskog rata. Ovime se u kontekstu suvremene hrvatske povijesti ponovo svraća pažnja na kršenje međunarodne Haške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba i na stradanja arhivskoga gradiva i hrvatskih arhiva tijekom agresije na Hrvatsku – napomenuto je u Arhivu.
O značaju legendarne brigade govorio je njen prvi zapovjednik Marko Čulina, podsjećajući na najvažnije datume iz njene povijesti. Brigada je osnovana 28. lipnja 1991. godine i imala je veliku ulogu u obrani  Zadra i njegova zaleđa tih prvih ratnih godina:
Balvan revolucija
– Nakon prvih višestranačkih demokratskih izbora građani srpske nacionalnosti u Republici Hrvatskoj iskazivali su nezadovoljstvo i neslaganje nastajanjem samostalne i neovisne Hrvatske. Pored verbalnih neslaganja, 17. kolovoza 1990. godine nasilno su zatvorili prometnice balvan revolucijom, i to u tijeku turističke sezone. Stanje u Zadru i zadarskom zaleđu bilo je izuzetno složeno, posebno u selima Bukovice i Ravnih kotara u kojima su Hrvati bili u manjini. Na njih je svakodnevno vršen pritisak, oduzima im se i uništava ljetina, a od proljeća 1992. počinje i njihov progon sa stoljetnih ognjišta. Nacionalna struktura u gradu sa 11 posto Srba, kao i raspored vojnih objekata, uvjetovali su vrlo nepovoljnu situaciju za organiziranje obrane grada – kazao je Čulina.
I struktura stanovništva izvan grada onemogućila je kvalitetno pripremanje obrane jer u selima sa srpskim stanovništvom nisu mogli organizirati obranu, već su ta sela bila dostupna tadašnjoj JNA koja je srpskom stanovništvu pružala zaštitu:
– Na liniji Benkovac – Zeleni hrast sela su uglavnom sa srpskim stanovništvom. Kada su počeli ratni sukobi neprijateljska vojska morala je komunicirati pravcem na kojemu ih nije imao tko zaustaviti jer su malobrojni Hrvati već bili otjerani. Skupština Općine Zadar na sjednici 31. listopada 1990. godne za zapovjednika teritorijalne obrane izabrala je mene i od toga dana sve pripreme u obrani grada vodile su se u organizaciji štaba Teritorijalne obrane, Ureda za obranu Zadar i Policijske uprave Zadar uz stalnu suradnju i koordinaciju općinskih dužnosnika – istaknuo je zapovjednik 112. brigade, dotičući se i osnivanja prvih postrojbi Hrvatske vojske i policije:
Pričuvna brigada ZNG-a
– Prije formiranja postrojbi bili su organizirani nenaoružani dragovoljački odredi i odredi Narodne zaštite. Situacija na terenu ubrzala je formiranje borbenih postrojbi, policije i Zbora narodne garde – kazao je Čulina, podsjećajući i na odluku Ministarstva obrane RH o ustrojavanju brigade Zbora Narodne garde kada je 4. svibnja 1991. godine u Vili Dalmacija donijeta odluka da se, pored četiri gardijske brigade, počne i s ustrojavanjem pričuvnih brigada ZNG-a. Sukladno toj odluci i Zadar je dobio zadatak formirati jednu pričuvnu brigadu s četiri pješačke bojne.
– Možemo zaključiti kako je osnovna zadaća u samom gradu bila uspješno blokirati vojarne JNA i spriječiti njihov izlazak u grad. Druga je bila spriječiti postrojbe 9. kninskog korpusa da ne uđu u Zadar i zaustaviti ih na liniji Dračevac – Bokanjac, te treća, sačuvati prometnu komunikaciju Paški most – Ražanac zbog prometne povezanosti sjevernog i južnog dijela Hrvatske i uspješnog snadbijevanja postrojbi i građana Zadra, te postrojbi HV-a južnije od Šibenika, Splita, Dubrovnika i hercegovačkog ratišta – zaključio je Čulina.