Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svi bi htjeli da ih posluže “downići”

08.06.2016. 22:00
Svi bi htjeli da ih posluže “downići”


Hvalevrijedan potez vlasnika restorana “Pašta i svašta”, zapošljavanje osoba s Down sindromom oduševio je Zadrane. Jurica Milin,  30-godišnji Zadranin i poznati plivač te Ivica Vidović, 21-godišnji mladić  počeli su s radom u spomenutom zadarskom restoranu.
Zapošljavanje osoba sa Downovim sindromom značajan je iskorak za  njih u društvenoj integraciji.
Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije sretna je jer su dvojica njezinih članova, zaposlivši se, postali dio zajednice.
– U udruzi imamo 35 osoba sa Down sindromom, od toga njih pet,  šest, odraslih koji bi se mogli zaposliti. Udruga je dogovorila poslovno- rehabilitacijsku suradnju s ovim restoranom i riječ je o višegodišnjem  projektu. Počinjemo sa zapošljavanjem njih dvoje, ali u planu nam je  puno akcija i daljnjeg uključivanja naših članova u društvenu zajednicu,  kazala je Periša.
– Ovo je jedini ovakav projekt u Dalmaciji, iako postoje izolirani  slučajevi zapošljavanja, dodala je Periša.
A saznavši kako će uskoro početi raditi Ivica i Jurica bili su presretni.  Ivica je već ranije povremeno radio u sezoni, a ovo mu je prvi ozbilni posao. Ovaj 21-godišnjak odlično se snašao u posluživanju, postavljanju  stolova, a jučer je kratko kazao kako je jako sretan jer je dobio posao.
Pričljiviji je bio Jurica, kojemu posao konobara nije nepoznat. Konobario je već ranije, od malih nogu pomagao je stricu, kuhao kave, čaj,  makijata, pa se u novom poslu odmah snašao vrlo dobro. Jurici je ovo  drugi ozbiljni posao jer je ranije već radio u jednom zadarskom trgovačkom centru. Kada je ostao bez posla to ga je jako pogodilo, stoga je jako sretan što mu se ponudila ova prilika.
– Dobro se osjećam, sretan sam. Radio sam već kao konobar, kuhao  sam kave, kapučina. Gosti budu zadovoljni, priča Jurica koji slovi kao jako marljiv mladić. Osim što voli plivanje i osvaja priznanja na brojnim  natjecanjima Jurica voli svašta raditi, a njegova majka ponosno priznaje  kako često pomaže susjedima uređivati vrtove, odlazi s ocem na ribe…
Dodaje kako su na nebrojeno mnogo tvrtki uputili molbe za zapošljavanje, ali im se nitko nikada nije javio. Iz restorana “Pašta i svašta” prvi  su javno uspostavili kontakt s Udrugom za Down sindrom, te izrazili inicijativu za zapošljavanje dva konobara.
Ovaj projekt pozdravili su i zadarski dogradonačelnik Zvonimir  Vrančić i gradski pročelnik za zdravstvo, Mario Pešut.