Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Kad prijeđemo u Mocire imat ćemo u koloniji preko 50 slikara”

08.06.2017. 22:00
“Kad prijeđemo u Mocire imat ćemo u koloniji preko 50 slikara”


U Osnovnoj školi Voštarnica 11. godinu zaredom održava se dvodnevna likovna kolonija na koju je ove godine svoj dolazak potvrdilo 12 slikara, a najviše njih upravo iz Zadra i Zadarske županije.
Prema riječima ravanteljice OŠ Voštarnica, devetero slikara njihovi su dugogodišnji partneri koji se svake godine odazovu na likovnu koloniju.
– Prva kolonija organizirana je 2007. godine, a od tada do danas nastalo je 275 slika, umjetničkih radova. Do sada je sudjelovalo 50-ak slikara, a manji broj njih bio je iz Splita, Zagreba, Rijeke. Kada prijeđemo u nove prostore u Mocirama napravit ćemo koloniju na kojoj će sudjelovati 50 i više slikara. Kroz ove kolonije nastalo je puno slika, a nažalost, kako smo ograničeni prostorom ne možemo ih sve izložiti. Međutim, kada prijeđemo u nove prostore namjera mi je u hodnik koji je velik i ima visoke stropove izložiti većinu radova, pojasnila je Dukić, napomenuvši kako nastoji da moto njihove škole bude “Škola – galerija” pa će u skladu s tim i napraviti svojevrsnu galeriju umjetničkih radova.
Slike nastale na prethodnim likovnim kolonijama sada krase zidove njihove škole i skromnog prostora koji bi bez šarenila boja, likova i energije koji proizlaze iz samih slika bili tek – goli zidovi.
Ravnateljica Dukić zahvalna je svim pokroviteljima koji im već godinama pomažu u financiranju materijala za potrebe održavanja likovnih kolonija.
Zoran Debelić, zadarski likovni umjetnik čest je sudionik likovnih kolonija u kojima, kaže, uživa on zajedno s učenicima.
– Radili smo kućice, urbani dio, a u sredini je nebo. Na svakoj kućici oni su napisali svoja imena. Ovo je specifičan rad, djeca u njemu sudjeluju bez nekakvih zapreka. Ulaze u svijet boja, likova. Najprije ih naučimo kako se ponašati s bojama, prostorom, ali uglavnom oni se igraju. Sve im je moguće. Netko ne pristupi platnu uopće nego voli miješati boje i to je svijet te osobe. Svatko je poseban, jedan svemir. Jako volim raditi s njima jer ljubav koju dobijem od njih, iskrena je i istinska, prelijepo je, kazao je Debelić.
Silvijana Dražović sudionica je kolonije već 10 godina, a jučer je slikala sakralne motive, figuracije križeva, u njezinom osebujnom kolorističkom spektru.
– Jako volim raditi s djecom. Likovnost je univerzalni medij, ima svoj univerzalni rječnik i djeca ne samo da dolaze k meni u grupama, već i pojedinačno, izjavila je Dražović.