Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Zadar Open dolaze najbolji

Autor: Andrija Prović

08.07.2010. 22:00
Na Zadar Open dolaze najbolji


Početak turnira predviđen je u subotu ujutro (8 sati), dok ćemo pobjednike prvog Zadar Opena saznati u nedjelju navečer
Gradska plaža Kolovare 10. i 11. srpnja ugostit će EBT (European Beach Handball Tour) turnir u rukometu na pijesku. Radi se o jednom od četiri turnira koji se boduju za Prvenstvo Hrvatske, odnosno za poredak u europskoj konkurenciji, a na natjecanju će nastupiti ponajbolji predstavnici ovog atraktivnog i brzorastućeg sporta – saznali smo na jučerašnjoj novinskoj konferenciji održanoj na Kolovarama. Glavni organizator turnira na koji se do sada odazvalo 20 momčadi Hrvatski je rukometni savez, dok su nemalu pomoć u organizaciji pružili i Rukometni klub Arbanasi te Klub odbojke na pijesku Arbanasi.
– Gradska tvrtka Obale i lučice na čelu s dopredsjednikom Eduardom Dukom pokrenula je inicijativu za izgradnju polivalentnog igrališta za sportove na pijesku. Na taj način stekli smo preduvjete za organizaciju jedne značajne manifestacije kao što je Zadar Open 2010, turnir u rukometu na pijesku. Radi se o turniru koji je otvorenog tipa te će na njemu nastupiti i nekoliko inozemnih sastava. Primjerice, do sada smo zaprimili prijave mađarskih momčadi, a do petka, kada traje rok za prijave, očekujemo i da bi mogli premašiti brojku od 20 sudionika. Nadam se pravom spektaklu de da ćemo zadovoljiti sve zaljubljenike u rukomet koji u subotu u i nedjelju posjete Kolovare – istaknuo je Karlo Lisica, koordinator natjecanja i predstavnik KOP Arbanasi.
Na njegove riječi nadovezao se Stipe Bjeliš, predsjednik RK Arbanasi:
– Ispalo je da smo dobili organizaciju u posljednji tren, no kao majstori improvizacije, ne sumnjam da ćemo uspješno odraditi i ovaj posao – kaže Bjeliš dodajući:
– I nama je ovo novo iskustvo. Pravila su u rukometu na pijesku drugačija od onih u dvoranskom rukometu. Teren je manjih dimenzija, igraju četiri igrača plus vratar, pogodci se mogu bodovati s dva poena, no sve to pridonosi atraktivnosti ovog sporta koji je izvrsna ljetna alternativa dvoranskom rukometu. Zanimljivo je dodati i kako će na Zadar Openu nastupiti nekoliko najboljih svjetskih momčadi poput Detono iz Zagreba, aktualnih svjetskih i europskih prvaka, ili Sandstorm za koji nastupaju dva hrvatska reprezentativca – Manuel Štrlek i Zlatko Horvat – upoznao nas je Bjeliš.
Početak turnira predviđen je u subotu ujutro (8 sati), dok ćemo pobjednike prvog Zadar Opena saznati u nedjelju navečer kada je na rasporedu dodjela pokala i medalja najboljim sastavima.
 


Revijalni dio


Uz natjecateljski, planiran je i revijalni dio turnira na kojem bi vještine na pijesku trebali demonstrirati naši proslavljeni rukometaši Zlatko Saračević, Božidar Jović i Senjanin Maglajlija. Zamisao organizatora je da se spomenutom sastavu suprotstavi momčad sastavljena od zadarskih prvoligaških i reprezentativnih igrača na čelu s braćom Josipom i Tončijem Valčićem, Josipom Nekićem, Ivanom Ninčevićem i Marinom Knezom.