Subota, 30. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kolone za ukrcaj na trajekt za Tkon

08.07.2012. 22:00
Kolone za ukrcaj na trajekt za Tkon


Ovo nam je najjači dan ove turističke sezone. Imamo veći broj putnika u odlasku na Tkon nego u dolasku u Biograd na More. Trajekti voze redovito, a po potrebi uvodimo izvanredne trajektne linije. Do podne smo imali četiri izvanredne linije, navode u Jadroliniji


Osim nesnosne vrućine te gužvi na ulicama, Biograđane, kao uostalom i stanovnike ostalih gradova uz obalu, iz ljeta u ljeto prate i kolone automobila u trajektnoj luci. Vozila u koloni vrlo često zakrče promet od ulaza u Biograd na Moru, naročito na prilazima Poluotoku.
Protekle subote kolone automobila inozemnih i domaćih registarskih oznaka za ukrcaj na trajekt koji prometuje na relaciji Biograd – Tkon oko podneva su bile čak do Bure centra, koji se nalazi na samom na ulazu u Biograd.
Mali trajekti
– Još pretprošli tjedan koji je za mnoge, koji su po dobrom starom hrvatskom običaju spojili blagdane, značio mali godišnji odmor, pokazao je da turistička špica upravo započela, govore nam vlasnici apartmana i soba koji usprkos svim dostignućima trećeg tisućljeća, turističkim agencijama i internet portalima goste još uvijek čekaju uz cestu s tablama s natpisima “zimmer frei”, “sobe” ili “apartmani” u rukama.
Onima koji su pohrlili na more i vrijeme ide na ruku – sunčano je i vruće. U red za trajekt neki su turisti pristigli sat-dva vremena prije ukrcaja, a bilo je i onih koji su trčeći u zadnji trenutak uspjeli kupiti trajektnu kartu za Tkon. Problem je u malim trajektima.
– Na relaciji Biograd – Tkon – Biograd prometuju trajekt Kijevo kapaciteta oko 150 putnika i 35 automobila te trajekt Lošinjanka kapaciteta 200 putnika i 30 automobila, govore nam u hrvatskom brodaru Jadrolinija.
 “Najjači” dan sezone
 A u biogradskoj trajektnoj luci upravo se ostvaruje dosadašnji ovosezonski rekord broja putnika i vozila.
– Ovo nam je ‘najjači’ dan ove turističke sezone. Imamo veći broj putnika u odlasku na Tkon nego u dolasku u Biograd na More. Trajekti voze redovito, a po potrebi uvodimo izvanredne trajektne linije. Do podne smo imali četiri izvanredne linije, navode u Jadroliniji.
Ako je suditi po kolonama vozila koji su u subotu “okupirali” biogradsku trajektu luku, ove godine ne bismo trebali patiti od “nestašice” gostiju.
– Iako smo na put krenuli u ranu zoru nismo mogli zaobići gužvu na autocesti. No najvažnije je da nije bilo zastoja i višesatnih čekanja. Ovdje na ukrcaj čekamo već jedan i pol sat. Još malo i uhvatit ćemo trajekt u 12.30 sati, rekla su nam dva para simpatičnih Slovenaca koji su godišnji odmor odlučili provesti u Kraju na otoku Pašmanu.


Popunjeni svi kapaciteti?




U Biogradu se prema podacima s kraja prošlog tjedna odmaralo oko 9.000 gostiju, a ta je brojka zasigurno premašena prošlog vikenda. Ako je suditi prema subotnjim gužvama za vjerovati je da su ovog vikenda popunjeni i preostali slobodni turistički kapaciteti u Biogradu. Prije svega u privatnom smještaju, koji se do sada punio nešto slabije.
J. F.