Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nikad manje zanimanje za Ekonomsku

08.07.2012. 22:00
Nikad manje  zanimanje za  Ekonomsku


Ovo je prvi put da imamo takvu situaciju, ali slično je u svim ekonomskim školama u Hrvatskoj. Mislim da je i medijska kampanja o tome da su ekonomisti najsuficitarnije zanimanje sigurno pridonijela slabijem interesu, kaže Dragić
Prijave za upis u  srednju školu u drugom ljetnom roku prikupljale su se  tijekom jučerašnjeg dana,  danas se očekuje objava rezultata, a upis je sutra. U  srednjim školama Zadarske  županije ostalo je oko 340  slobodnih mjesta.
Najviše mjesta ostalo je u  Ekonomsko-birotehničkoj i  trgovačkoj školi Zadar i to  čak 42 od ukupno 160. To je  prvi put da u ovoj školi  ostaje toliko mjesta na drugom roku za inače popularne smjerove kao što su  ekonomist, upravni referent  i poslovni tajnik.
Ravnatelj Jozo Dragić  jučer je rekao da se preostala  slobodna mjesta sporo popunjavaju s obzirom na to  da je ostalo malo neupisanih  učenika s tim bodovnim pragom. Naime, za ekonomista  i upravnog referenta bodovni prag je 46, a za poslovnog  tajnika 40.
– Prvo, ove godine je puno  manje učenika završilo osme razrede. Oko 60 posto  njih su odlikaši i oni su  upisali gimnazije. Ovo je  prvi put da imamo takvu  situaciju, ali slično je u svim  ekonomskim školama u Hrvatskoj. Mislim da je i medijska kampanja o tome da  su ekonomisti najsuficitarnije zanimanje, kao i najave  iz države da će smanjiti  kvote na ekonomskim fakultetima, sigurno pridonijeli slabijem interesu. Tako  da u najpopunjenija tehnička zanimanja i gimnazije.  Bukvalno rečeno, ili će raditi  ili učiti, pojašnjava Dragić.
Kako kaže, ova situacija  će vjerojatno rezultirati  smanjenjem razrednih odjeljenja u školi.– Možda smo i mi pogriješili što nismo smanjili  bodovni prag za 2-3 boda,  no povodili smo se za dosadašnjim iskustvom. Ali nije još ništa gotovo. Mi smo i  lanjskih godina, iako bismo  bili popunili sva mjesta još  na jesen dobivali molbe za  premještaj, kazao je Dragić.
Upisi su otvoreni sve do  početka sljedeće školske godine u Zadarskoj privatnoj  gimnaziji s pravom javnosti.  U Privatnoj je bilo osigurano 45 mjesta u tri razredna odjeljenja, ali kako  doznajemo od ravnatelja Nikice Simića, zasad je popunjeno 12 mjesta.
– S obzirom na recesiju i  tešku financijsku situaciju, mi često nismo prvi izbor, već se  za nas odlučuju kad  se ne uspiju negdje  drugdje upisati. Kako sad stvari stoje,  imat ćemo jedno razredno odjeljenje  Eksperimentalnog  programa Zadarske  privatne gimnazije.  Taj bi program vjerojatno odabrao svaki učenik, ali danas  se važe svaka kuna.  Osim toga, privatno  školstvo se kod nas  dovodi do apsurda i  nema nikakvu podršku države, govori  Simić, dodajući da  se prošle godine u  treće i četvrte razrede sedam  učenika iz drugih škola prebacilo u Privatnu gimnaziju.
Eksperimentalni program  se u Zadarskoj privatnoj  gimnaziji od ove godine provodi prvi put, a sastoji se od  deset predmeta, pet obveznih i pet izbornih.Osim spomenutih, mjesta  za drugi upisni rok je ostalo  još u Srednjoj školi kneza  Branimira u Benkovcu, Srednjoj školi Biograd na Moru, Srednjoj školi Gračac,  Srednjoj školi Obrovac, Srednjoj školi Bartula Kašića  Pag, Pomorskoj školi Zadar,  Obrtničkoj školi Gojka Matuline, Tehničkoj školi Zadar, Strukovnoj školi Vice  Vlatkovića, Poljoprivrednoj,  prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića,  Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar i u Glazbenoj školi Blagoja Berse.