Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbog neisplaćenih plaća povljanskim komunalcima, pokojnik se usmrdio u mrtvačnici!

08.07.2012. 22:00
Zbog neisplaćenih plaća povljanskim komunalcima, pokojnik se usmrdio u mrtvačnici!


Hladnjača nije radila, a na visokoj temperaturi koja je u kapelici tijekom vikenda dosezala i 40 stupnjeva Celzijevih, na tijelu pokojnika započele su truležne promjene, napuhao se, a u pretinac hladnjače naselile su se muhe
Zbog rasula u  povljanskom komunalnom  poduzeću jedna tamošnja obitelj u nedjelju je doživjela šok  od kojeg će se zasigurno još  dugo oporavljati.  Njihov 80-godišnji član obitelji, Blaž S.,  koji je preminuo u  subotu  ujutro u  obiteljskoj  kući u  Dinjiški,  doslovno  se usmrdio  u povljanskoj mrtvačnici  gdje su njegovo tijelo ostavili do pokopa u  nedjelju poslijepodne.
Scenarij nalik na scene iz  horor filmova za ovu je obitelj započeo još u subotu oko  11 sati kada im je privatno  pogrebno poduzeće iz Zadra  prevezlo tijelo pokojnika od  kuće do povljanske mrtvačnice s hladnjačom na tamošnjem mjesnom groblju.
– Naš rođak koji živi tu u  Povljani obavijestio je djelatnike u komunalnom poduzeću da bi mi oko 12 sati  dovezli djedovo tijelo u hladnjači i da bi ga zbog ispraćaja preuzeli u nedjelju  poslijepodne.  Međutim, kada  smo došli tu  na groblje  nitko nas  nije  dočekao.  Ključ  mrtvačnice  ostavili  su nam  kod žene  na štandu s  voćem odmah kod ulaza  u groblje i doveli u  situaciju da se sami dalje  moramo snalaziti. Moj dečko  i ja uz pomoć gospodina  Skroče iz pogrebnog poduzeća nekako smo smjestili  djedovo tijelo u hladnjaču što  je meni bio užasan šok, ali  nekako sam to sve odradila i  pretrpjela – još pod vidnim  šokom ispričala nam je unuka pokojnika čija se noćna  mora nastavila i sutradan. U  nedjelju oko 17 sati došli su  po tijelo pokojnika kako bi  mu iz obiteljske kuće, gdje su  se već okupili rodbina i prijatelji, organizirali dostojanstven ispraćaj do vječnog  počivališta na mjesnom groblju u Dinjiški. No, u maloj  kapelici s hladnjačom na povljanskom groblju dočekao ih  je pravi horor. Komunalnog  djelatnika ponovno nije bilo  pa su mrtvačnicu morali otključati sami i još jedanput se  sami snalaziti. Čekala ih je  obrnuta procedura – tijelo pokojnika iz hladnjače premjestiti u vozilo pogrebnog poduzeća.
Horor u mrtvačnici
– Moj dečko je otključao  vrata i zajedno sa sestrinim  suprugom krenuo prema hladnjači kako bi preuzeli djedovo tijelo. Otvorili su vrata  pretinca u hladnjači i odmah  ga zatvorili. Izišli su vani blijedih lica, a sestrin suprug  krenuo je povraćati. Srećom,  tu je bio iskusni gospodin  Skroče koji je pretpostavio  što se dogodilo i preuzeo stvar  u svoje ruke. Da nije bilo  tako, mi smo samo mogli sjesti i plakati – govori unuka  preminulog 80-godišnja te  nastavlja s nevjerojatnom  pričom. Hladnjača nije radila,  a na visokoj temperaturi koja  je zasigurno u kapelici u subotu i nedjelju dosezala i 40  stupnjeva Celzijevih, na tijelu  pokojnika započele su truležne promjene, napuhao se i  u pretinac hladnjače naselile  su se muhe.
– Gospodin Skroče je našim  rođacima koji su nam došli pomoći rekao da moraju samo  brzo prebaciti tijelo na kolica i  poklopiti lijes. To su i učinili, a  onda je uslijedila nova muka.  Tijelo se napuhalo i poklopac  lijesa nije se mogao zatvoriti.  Jedan je rođak po naputku gospodina Skroče doslovno je  sjeo na lijes nakon čega su  nekako uspjeli kopče poklopca  lijesa zatvoriti, međutim, nesnosan smrad osjetio se uokolo i  nakon zatvaranja – priča uznemireno unuka pokojnog  Blaža S. dodajući kako im je  cijela ta situacija poremetila i  daljnji plan po djedovoj posljednjoj želji. Zbog smrada koji se širio i muha koje su oblijetale lijes ispraćaj iz obiteljske  kuće više nije bio moguć.
– Morali smo odmah na  groblje i što prije sve to obaviti. Iako smo kupili sprej  protiv muha i osvježivač zraka, sam prijevoz je bio noćna  mora, a i nastavak ispraćaja.  Ljudi koji su nosili lijes jedva  su izdržali, a i svećenik je  ubrzao molitvu – priča mlada  žena koja je odlučila ovu  stravičnu priču dati u javnost. Zbog boli koju njezina  baka proživljava, kako zbog  gubitka supruga, a tako i  zbog ovih nemilih okolnosti,  željela je ostati anonimna, no  u povljanskom komunalnom  poduzeću itekako znaju o  kome je riječ i što se dogodilo.
Nema plaće pa se oglušio  na obavezu
– Ja sam u subotu otišao u  mrtvačnicu i uključio hladnjak. Radio je. Osjetilo se  kako hladi, ali je valjda kasnije došlo do kvara na motoru hladnjaka. Da je djelatnik kojeg sam zadužio za  taj posao obavio sve što je  trebao, sve ovo ne bi se dogodilo. On je otkazao poslušnost i jednostavno se nije pojavio, a ključeve je ostavio kod žene na štandu –  kaže direktor povljanskog  komunalnog poduzeća Mladen Peranić. Ispričao je kako sa zaposlenicima ima  problema već duže vrijeme,  odnosno otkako su upali u  financijske poteškoće zbog  kojih 17 radnika već šest  mjeseci nije primilo plaću.  Na naš upit tko je za to kriv  i hoće li itko zbog ovog  događaja snositi ikakve  posljedice, Peranić je odgovorio kako je podijelio  nekoliko otkaza zbog neposluha, no napomenuo je  kako je to veliki problem u  jednoj maloj sredini kao što  je Povljana.
– Teško je to, znate! Imao  sam ja i prijetnji, svašta sam  doživljavao od radnika kojima sam dao otkaz jer nisu  dolazili na posao ili izvršavali svoje obaveze. Nas  je u financijske probleme  dovela Općina i njezini čelnici jer su sav novac uložili  u neke infrastrukturne projekte. Nekoliko općinskih  zemljišta prodano je odavno  za gradnju turističkih naselja, planirana je gradnja  velike marine u mjestu Rastovac i slično. Ti projekti  ušli su u Prostorni plan  mjesta i onda se infrastruktura gradila proporcionalno  planu iako je realizacija tih  projekata upitna – pravdao  se Peranić dodajući kako je  iz iste kase financirana gradnja mjesne crkve, raznih  cesta, nogostupa, kanalizacije, vodovoda i slično.
– Ja ću posjetiti tu obitelj i  ispričati im se. To je sve što  sada mogu učiniti – rekao je  Peranić na kraju razgovora.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU