Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Razvijati turizam baziran na ukupnim potencijalima područja

Autor: Velimir Brkić

08.07.2013. 22:00
Razvijati turizam baziran na ukupnim potencijalima područja

Foto: Velimir BRKIĆ



Prigoda se dala svim jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama, malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima da izlože svoje proizvode i usluge u gradu koji je poznat kao turističko središte u srcu Jadrana, rekao je Ivan Čupić, predsjednik LAG-a Laura koji je i organizator festivala


Spušten je zastor na prvi međunarodni susret LAG-ova u Hrvatskoj pod nazivom LAG ljetni festival 2013. (LAG Summers festival 2013.), koji se tri dana održavao duž biogradske rive. Riječ je o 20-tak tisuća posjetitelja, više od 200 izlagača iz 40 LAG-ova iz osam zemalja, spektakularnoj manifestaciji koju je organizirao LAG Laura, a otvorila Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede.
Hrvatske regije su poznate po autohtonim proizvodima koji imaju jedinstvenu recepturu, bilo da je riječ o bogatoj tradiciji, iskustvu, iznimnom podneblju i životu te običajima brojnih generacija hrvatskih obitelji.
Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Zadarske županije, Biograda na Moru i gradske Turističke zajednice. Osim LAG-ova iz Hrvatske sudjelovali su i LAG-ovi iz inozemstva.
– Trodnevni festival je okupio izlagače iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Češke, Rumunjske, Litve i Hrvatske, istaknuo je Čupić.
LAG Laura, koja pokriva područje Biograda, Benkovca i 11 okolnih općina, osnovan je još 2009. kao pilot-projekt u Hrvatskoj. Trenutačno ima 34 člana.