Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Što se čeka? Želimo krivce iza rešetaka!

Autor: Minja Gugić

08.07.2013. 22:00
Što se čeka? Želimo krivce iza rešetaka!

Foto: Marin GOSPIĆ



Osjećamo se kao prosjaci koji lutamo ulicom i tražimo po kontejnerima koru kruha otkada su naša poduzeća prestala s radom i kada smo nakon stečaja završili na Zavodu za zapošljavanje. Odgovornim smatramo državno odvjetništvo i privatnike koji su kupovali naša poduzeća za kunu i to preko naših leđa. Stečajni upravitelji su prodali 46 zadarskih tvornica i poduzeća. Zamislite samo koliko je obitelji uništeno?! Osobno sam podnio kaznenu prijavu protiv županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića zbog zataškavanja nezakonite pretvorbe i privatizacije, ali ni do danas nisam dobio odgovora. Oni to drže u ladicama, ogorčeno je poručio zadarskoj javnosti Petar Smokrović, predsjednik Udruge Solidarnost koja okuplja sve bivše radnike uništenih života i egzistencije koji su svoj radni vijek proveli u tvornicama kojih više – nema.
Udruga Solidarnost održala je prosvjedni skup ispred zgrade Županijskog suda na Poluotoku pod nazivom – “Što se čeka?!” kako bi postavili pitanje pravosuđu i Državnom odvjetništvu RH zbog čega se ne počinje sa zakonskim progonom sudionika pretvorbe i privatizacije te zašto to nije učinjeno svih ovih proteklih godina.
– Mi radnici uništenih zadarskih poduzeća koji smo ostali bez radnih mjesta u pretvorbi i privatizaciji, pozivamo Županijsko državno odvjetništvo da započne progon svih onih koji su odgovorni što smo mi ostali na ulici. Zbog toga su i donesene ustavne odredbe, a i zakon da pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarijevaju. Za mnoge tvrtke u pretvorbi i privatizaciji Državni ured za reviziju utvrdio je da ti postupci nisu obavljeni u potpunosti sa zakonskim odredbama – istaknuo je Smokrović.
Kako bi podsjetili sve građane ovoga grada i Županije, Udruga Solidarnost podijelila je jučer novinarima i popis 46 unišetnih poduzeća i tvrtki. I svaka od tih tvornica, baš kao i radnici ima svoju priču o uspjehu i – kraju.
 U Zadru su nekad postojale Tvornica Vlado Bagat, Boris Kidrič, Vinilplastika sa svim tvrtkama u lancu, Maraska, SAS, Otočanka, Kožara te primjerice građevinska poduzeća Gortan i Jadran, Jadera, Transport Zadar, Zadranka, Plodine…