Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Potres na Stanovima – temeljni kapital pada za 20 puta?

08.07.2016. 22:00
Potres na Stanovima – temeljni kapital pada za 20 puta?


Za ponedjeljak 11. srpnja sazvana je Skupština Nogometnog kluba Zadar. Hoće li se ta Skupština i održati veliko je pitanje s obzirom da je nekoliko prethodnih otkazano jer nije bilo potrebnog kvoruma za donošenje odluka. Ono što je u ovome trenutku poznato je da je pozive za ovu izvanrednu Skupštinu poslao, sada već bivši direktor Sergije Dunatov nekoliko dana prije razrješenja s te dužnosi. Podsjetimo Dunatova je s te dužnosti smijenio Nadzorni odbor kluba 2. lipnja ove godine, a na njegovo mjesto postavljen je Zvonimir Jurić, bivši igrač i pomoćni trener kluba sa Stanova. Tada je predsjednik Nadzornog odbora Jakov Surać kazao da je glavni razlog smjene Sergija Dunatova “u lošoj komunikaciji između njega i Nadzornog odbora”.
Na toj sjednici na kojoj se odlučivalo o razrješenju direktora Dunatova bila su prisutna tri člana od ukupno pet koliko broji NO i to Jure Knežević, Mladen Anić i Jakov Surać, te Alen Glavić kao zapisničar i Zvonimir Jurić kao novi direktor. Sjednici tada, unatoč tome što su bili obaviješteni, nisu prisustvovali predstavnici Grada Zadra Radovan Dunatov i Ivica Katić. Natpolovičnom većinom tri člana NO-a donesena je ta odluka.
Na adrese skupštinara, tj. dioničara kluba prije desetak dana stigao je poziv za glavnu Skupštinu Nogometnog kluba Zadar s.d.d. U tom pozivu između više točaka dnevnog reda posebnu pozornost privlače dvije. I to ona pod brojem četiri koja se tiče inicijative o “pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala Društva radi pokrića gubitka”. U daljnjem pojašnjenju stoji da je “temeljni kapital Društva upisan u sudski registar 68.000.000,00 kuna, a da su “kumulirani gubici” 64.600.000,00 čime bi se temeljni kapital smanjio na 3.400.000,00 kuna. Vrijednost dionice po tom izračunu više ne bi vrijedila 200,00 kuna, nego 10,00.
Druga inicijativa pod rednim brojem sedam inicira smjenu Jakova Suraća i Mladena Anića kao članove Nadzornog odbora, a pod brojem osam je prijedlog da na njihovo mjesto zasjednu Nediljko Bubnjar i Mate Biloglav. 
U kuloarima se šuška da se Skupština koja je predviđena za ponedjeljak najvjerojatnije neće održati, tj. da neće biti potrebnog kvoruma za donošenje predloženih odluka. U dopisu skupštinarima stoji da će se “u slučaju nedovoljnog kvoruma iduća Skupština održati 20. srpnja 2016.na istom mjestu u 10 sti”. Iako nam to službeno nije potvrđeno, navodno tada na toj drugoj ponovljenoj Skupštini neće biti potrebno imati kvorum kako bi se verificirale inicijative, tj. odluke Skupštine. Drugim riječima tada bi i “manjina” gledajući udjele dionica mogla donijeti odluku o smanjenju temeljnog kapitala, tj. o smjeni pojedinih članova Nadzornog odbora. Teško je u ovome trenutku pretpostaviti što će se događati na tim skupštinama, tj. hoće li se one uopće održati, ali je za pretpostaviti je da Grad Zadar neće dozvoliti tako značajno smanjivanje temeljnog kapitala jer bi na neki način time sami sebi smanjili vlasništvo u NK Zadru.