Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ćurjurić – džoker iz rukava

Autor: Drago Bajković

08.08.2009. 22:00
Ćurjurić – džoker iz rukava

Foto: Vedran SITNICA



Džoker s klupe Ivan Ćurjurić koji je svojim ulaskom u igru u 64. minuti unio živosti, svojim je prvijencom u dresu Zadra prvoligašu sa Stanova donio tri boda i miran nastavak prvenstva
Zadrani su posve zasluženo u trećem kolu došli do prve domaće pobjede u ovome prvenstvu. Iako je rezultat do pred sam kraj utakmice bio 1:1 izabranici Dalibora Zebića nisu odustajali i to im se na kraju vratilo na najbolji mogući način. Džoker s klupe Ivan Ćurjurić koji je svojim ulaskom u igru u 64. minuti unio živosti, svojim je prvijencom u dresu Zadra prvoligašu sa Stanova donio tri boda i miran nastavak prvenstva. Tako je na najbolji mogući način materijalizirana pobjeda na Poljudu izvojevana u prošlom kolu i u miru se Zadrani mogu pripremati za gostovanje u Karlovcu. Da nekoga ova pobjeda ne bi zavarala, u igri Zadrana ima još dosta prostora za napredak, ali čini se da su na najboljem putu, u sezoni koja je krenula katastrofalnim porazom od Cibalije pred svojom publikom, priču preokrenuti u nešto puno ljepše. A sada o samoj utakmici.
Vodstvo s bijele točke
Nogomet koji su gledatelji mogli vidjeti u prvom poluvremenu nikoga nije mogao oduševiti. Međutim, pokazalo se da je bio svrsishodan, barem što se tiče Zadrana. Zebić ovoga puta nije mijenjao pobjedničku momčad, zaigrala su jedanaestorica koja su započela i utakmicu u Splitu u kojoj je Zadar na veliko iznenađenje svih pobijedio Hajduk u prošlom kolu. Iako se nagađalo, a i Zebić je spominjao tu varijantu, da će se ponovno vratiti formaciji s četiri igrača u zadnjoj liniji, to se ipak nije dogodilo. Na liberu je zaigrao Bećiri, a do njega Jonjić i Puljić. Zadrov strateg na bokove je postavio: Marunu na desnu stranu, Jozinovića na lijevu, a u sredini su zaigrali Jerbić i Ljubičić dok je nešto istureniji u toj veznoj liniji bio raspoloženi Alimanović. Naprijed standardno, Šaranović i Terkeš. Zadar u tom prvom poluvremu nije stvorio puno prilika, ali valja naglasiti da gosti iz Šibenika gotovo uopće nisu zaprijetili vrataru Ježini. Krenimo redom. U 7. minuti nakon prekršaja nad Šaranovićem slobodni udarac s tridesetak metara izveo je Ljubičić. Njegov udarac nije bio dovoljno precizan. Minutu kasnije Terkeš se našao u sjajnoj prigodi, izbio je sam ispred Blaževića, ali je u najvažnijem trenutku dao predugačak for i prigoda je otišla u nepovrat. U 10. minuti Zadar vodi. Alimanović je uputio centaršut s lijeve strane, a najviši u skoku bio je Ljubičić. Tuče glavom, a loptu na putu prema mreži rukom dira Samir Duro. Sudac Mlakar nije ni trenutka dvojio. Pokazao je na bijelu točku s koje je precizan bio Terkeš – 1:0. U 17. minuti prva prigoda za goste iz Šibenika. Bačelić-Grgić je izveo korner s desne strane, a najviši na drugoj vratnici je Budiša. Tukao je oštro, a lopta je prohujala tik iznad vratnice. Igrala se 27. minuta kada je Ljubičić ponovno okušao svoj udarac s tridesetak metra. Ovog puta bio je precizniji, ali Blažević je siguran. I to je praktički bilo sve u prvom poluvremenu.
Dva lica
U nastavku utakmice Zadar je pokazao dva lica. Loše su Zadrani ušli u to drugo poluvrijeme. Odmah se vidjelo da su zadovoljni s tim minimalnim vodstvom i Šibenčanima su prepustili inicijativu. Ono što je u prvom dijelu funkcioniralo dobro, sada je počelo škripati. Šibenčani su to znalački iskoristili, Zec je iz jedne poluprilike nakon pogreške u obrani Zadra poslao loptu iza leđa Ježine. Kao da se tada u redove Zadrana uvukla još veća nervoza i u sljedećih 15-ak minuta nisu uspjeli povezati nekoliko uspješnih dodavanja. Možda i ključni trenutak utakmice dogodio se u 64. minuti kada je Zebić ponajboljeg Zadranina iz prvog poluvremena Alimanovića zamijenio Ćurjurićem koji je unio puno živosti u igru njegove momčadi. Slično se dogodilo i ulaskom Suraća i Cele. Što se tiče prigoda i golova to je izgledalo ovako. Prvu pravu prigodu u drugom poluvremenu stvorili su Zadrani. Ljubičić je odlično u 54. minuti ostavio loptu Alimanoviću koji odlično tuče s 22 metra u sam lijevi kut, ali Blažević odlično intervenira. Minutu kasnije gosti su posve neočekivano izjednačili. Jednu dubinsku loptu dočekao je do tada posve nevidljivi Zec i matirao potpuno uspavanu obranu Zadrana – 1:1. U 70. minuti sporna situacija, Šaranović je uputio loptu s očima u šesnaesterac gostiju, a Jozinović je zakucao u mrežu Blaževića. Međutim, sudac Mlakar je na intervenciju pomoćnika sudio zaleđe. Minutu kasnije Terkeš je u odličnoj situaciji, ali njegov udarac s pet metara blokira Duro. U 74. minuti zatresla se vratnica gostujućeg gola. Ljubičić je opalio s 25 metara, ali rezultat se na semaforu nije promijenio. U nastavku akcije Maruna je ubacio s desne strane, a Terkeš glavom tukao pored gostujućih vrata. U 82. minuti fantastična prigoda za Zadrane. Terkeš je pobjegao po desnoj strani i ubacio u šesnaesterac gostiju za natrčalog Ljubičića koji nije uspio stići na njegov ubačaj. Igrala se 86. minuta kada je Jozinović neloše opalio s desetak metara, ali Blažević je potpuno zaključao svoja vrata. U 90. minuti Zadrani su stigli do prednosti nakon fantastične akcije. Akcija je krenula od Ćurjurića koji je u kaznenom prostoru pronašao Terkeša koji je iskusno malo pričekao i uposlio natrčalog Ćurjurića koji nije propustio matirati odličnog Blaževića – 2:1. Tri boda ostaju na Stanovima. Slatka li je pobjeda kada se izbori u posljednjim trenucima utakmice.


Zadar2 – Šibenik1


ZADAR – Igralište na Stanovima. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb). Pomoćnici: Tvrtko Jureša (Zagreb) i Mladen Lončar (Virovitica). Strijelci: 1:0 Terkeš (10. -11 m), 1:1 Zec (55). Žuti kartoni: Puljić, Ljubičić, Alimanović, Surać (Zadar), Duro, Zoričić (Šibenik)
ZADAR: Ježina 6, Jonjić 6, Bećiri 6.5, Puljić 5.5, Jozinović 6.5, Alimanović 6.5 (od 64. Ćurjurić 7), Jerbić 6 (od 73. Surać 6), Maruna 6 (od 79. Cela), Ljubičić 6.5, Šaranović 6.5, Terkeš 6.5.
ŠIBENIK: Blažević 7, Medvid 6, Budiša 5.5, Vidić 6, Zoričić 5.5, Ademi 6, Duro 5.5, Bačelić-Grgić 5.5(od 79. Elez), Dajić 5.5 (od 87. Dajić), Alispahić 5.5, Zec 6.5.




 


Tornado raspoložen kontra Funcuta


Veliku podršku igračima Zadra pružali su tijekom cijele utakmice pripadnici navijačke skupine Tornado. Po slobodnoj procjeni bilo ih je više nego na utakmici sa Cibalijom, a bili su i puno aktivniji. Nisu prestajali s navijanjem cijelo vrijeme, a bilo je tu i puno navijačkih rekvizita poput zastava i transparenata. Nasuprot tome, šibenskih Funcuta je bilo pedesetak i unatoč trudu da se suprotstave Tornadu u navijanju nisu dolazili do izražaja. Uostalom, kad su to Šibenčani nadjačali Zadrane? Igrači Zadra su po završetku utakmice otrčali zahvaliti svojim navijačima što su oni burno pozdravili.


 


Mlakar katastrofalan


Sudac Dalibor Mlakar katastrofalno je dijelio pravdu na utakmici Zadra i Šibenika. Najprije je posve iscjepkao igru sudeći svaki i najmanji kontakt što je maksimalno iritiralo publiku na Stanovima. Podijelio je previše žutih kartona za relativno mirnu utakmicu. Jedan kolega novinar na tribinama je komentirao kako je Mlakar najvjerojatnije za suca polagao na vaterpolu. Čini nam se da nije daleko od istine. Ocjena minimalna, ako je uopće i to zaslužio.