Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maloižani na turnir stigli u alajovezu

Autor:

08.08.2009. 22:00
Maloižani na turnir stigli u alajovezu

Foto: Stipe SURAĆ



Među brojnim revijama amaterskog vaterpola koje su ovo ljeto rasute po cijeloj Jadranskoj obali, svoje mjesto je pronašla i nedavno održana vaterpolska fešta u Velom Ižu. Tradicionalni susret između momčadi Velog i Malog Iža ove je godine prerastao u turnir na kojem su osim spomenutih, nastupile momčadi Rave i Sali.
U moru su pored čitaonice u Velom Ižu najviše vaterpolskog umijeća pokazali domaći igrači osvojivši pehar kao nagradu prvoplasiranoj momčadi. No, osim sportske, turistima je ponuđena još jedna atrakcija. Posebno je zanimljiv bio dolazak Maloižana prilikom kojeg je 20-ak brodica vezanih po boku doplovilo do mjesta odigravanja turnira čineći tako „alajovez” – dugogodišnju tradiciju nastalu na Ižu.
Vezivanje brodova se javlja kao potreba ribara za što boljom komunikacijom među brodovima prilikom odlaska na more. Danas „alajovez” služi uglavnom u svrhu promocije turističke ponude otoka. Druga osobitost ovogodišnje manifestacije bilo je gledanje utakmica iz različitih plovila na kojima se okupilo 300-tinjak ljudi.
Iški gosti su imali priliku, osim bogate otočne povijesti i sportskih događanja, svojim kamerama i fotoaparatima zabilježiti još jedan vrijedan dio tradicije otoka.