Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biograđani konstantni, Zadrani još na početku

08.08.2010. 22:00
Biograđani konstantni, Zadrani još na početku


Biograd je osvojio četvrto mjesto dok su s četiri boda Zadrani završili kao pretposljednji
Krajem srpnja odigrane su posljednje ovosezonske utakmice Prve B vaterpolske lige. Među devet klubova u drugom razredu hrvatskog vaterpola i ove su godine konkurirale dvije momčadi iz Zadarske županije – Biograd i Zadar 1952. Jesu li četiri boda i pretposljednje mjesto na ljestvici dovoljni Zadranima, a četvrta pozicija na kraju prvenstva zadovoljila ambicije njihovih južnih susjeda, provjerili smo u razgovoru Goranom Jovančevićem i Marijanom Stopferom, trenerom Vaterpolo kluba Zadar 1952, odnosno predsjednikom Biograda.
Biograđani su u 16 prvenstvenih ogleda upisali devet pobjeda, jedan neodlučen ishod i pet poraza. Prema riječima prvog čovjeka kluba plasman prve momčadi podređen je radu i napredovanju mlađih dobnih kategorija, a jasno zacrtanog puta držat će se i sljedeće sezone.
Biograđani po planu
S kakvim je ambicijama Biograd ušao u 2010. sezonu, i jesu li one ostvarene?
– Naš je cilj bio plasman u gornji dom ljestvice, među prve četiri momčadi. Zacrtano smo na kraju i ostvarili te mogu reći da smo s te strane zadovoljni, no ostao je dojam da smo mogli više. U nekim smo utakmicama nepotrebno ispustili bodove, a to nas je koštalo bijega vodećeg trojca – ističe Stopfer.
Koliko je smjena trenera, koja se dogodila u završnici prvenstva, utjecala na izvedbu vaše momčadi?
– Nije se negativno odrazila. Denis Šupe je zbog brojnih obveza morao odstupiti s mjesta prvog trenera. Jednostavno nije stizao voditi jednu selekciju u Šibeniku, a drugu u Biogradu te je otišao dva kola prije kraja. Formalno, on je do tada vodio momčad, ali treninge je još ranije preuzeo Ivan Kolačko i u četiri tjedna napravio dobar posao. Rekao bih da se smjena trenera nije osjetila.
Financije su nezaobilazno pitanje. Posebno u kontekstu kluba koji na treninge putuje u Šibenik.
– Ova je godina bila izrazito teška po tom pitanju. Sponzorstva su nam svedena na minimum, a mi smo i dalje bili prisiljeni voziti se u Šibenik ili Zadar i tamo trenirati. Sve to iziskuje velika odricanja, ne samo financijska, ali istovremeno i daje poseban motiv našim igračima. Najbolji dokaz su sjajni ovosezonski uspjesi mlađih uzrasta.
Neiskusni Zadrani
Vežu li se planovi za budućnost prvenstveno na rad s mlađim kategorijama?
– Svakako. Ove smo godine stavili naglasak na rad s mladima i to nam se višestruko vratilo. Sa završnica B prvenstava vraćali smo se s prvim mjestima, a u A konkurenciji ostvarili plasmane među osam najboljih momčadi. Imamo izrazito perspektivnu generaciju igrača rođenih 1996. godine pa ćemo i dogodine ulagati u rad s njima, odnosno sa svim mlađim dobnim skupinama. Naša je seniorska momčad relativno mlada, no u sljedećoj sezoni nastavit ćemo s njenim daljnjim pomlađivanjem. Juniori će sve češće dobivati priliku – podvukao je Stopfer.
Zadrani su sezonu završili na posljednjem mjestu, sa 15 bodova manje od Biograda. Kako ocjenjujete ovosezonski učinak Zadra?
– Ispod očekivanja s obzirom na očekivanja prije početka prvenstva. Međutim, tada nismo bili upoznati sa snagom lige, a nismo mogli ni nastupati sa sastavom na koji smo računali. Znam da sve ovo može zvučati kao alibi, no mi ga ne tražimo. Kada se sve zbroji, možda je ovaj način još i bolji. Najveći dio tereta iznijele su naše mlade snage potpomognute s tri-četiri starija igrača. S obzirom na sve okolnosti, možemo biti zadovoljni s pretposljednjim mjestom.
Jesu li mladost i neiskustvo većine vaših igrača glavni razlog što je Zadar upisao dvije pobjede iz 16 odigranih utakmica?
– To je definitivno bilo neiskustvo. Isključivo radi njega prosuli smo, bez pretjerivanja, još šest do osam bodova. Nadalje, imali smo i dosta peha – gotovo nijednu utakmicu nismo odigrali u kompletnom sastavu. Bolesti, ozljede i fakultetske obveze odigrali su svoju ulogu te su mladići od 15 ili 16 godina doslovno iznijeli ovu sezonu – kaže Jovančević.
Zadar je pravu formu pronašao tek potkraj prvenstva kada ste i ostvarili dvije spomenute pobjede, odnosno pružili nekoliko vrlo dobrih izdanja.
– Kako je prvenstvo odmicalo, naša je forma postupno rasla. Najbolju smo utakmicu odigrali u posljednjem kolu protiv Opatije. Da nije bilo isključenja Šarića, taj je susret mogao završiti i u našu korist. Mi nismo sustizali Opatiju, po meni najbolju momčad Prve B lige, već smo dominirali u bazenu.
Ako je dvoboj s Opatijom najbolji ovosezonski nastup Zadra, koji je bio najlošiji?
– To je bila utakmica drugog kola sa Siskom. Do tada nismo znali realan omjer snaga u Prvoj B ligi, kao i snagu Siska. Mogu reći da nam je poraz 6:18 poslužio da nas spusti na zemlju. Potom smo shvatili kako nas očekuje još dosta rada ako želimo biti ravnopravni s konkurencijom. S druge strane, drago mi je da smo na kraju protiv Opatije pokazali da možemo. Oni su odlično posložen sastav koji igra najbolji vaterpolo u ligi i želio bih da Zadar sutra igra poput Opatije.
Što Zadru nedostaje da bi sutra bio poput Opatije, tj. u vrhu ljestvice?
– Nedostaje nam vođa koji bi u bazenu posložio naše redove. Ove godine takvog igrača nismo imali, a dogodine bi ga trebali pronaći ili dovesti. S jednim iskusnim i kvalitetnim pojačanjem naš bi klub dobio i na način da bi mlađi igrači brže napredovali, međutim, svjesni smo vremena u kojima živimo pa je i ta opcija teško izvediva.
Koliko je nastupanje u Prvoj B ligi značilo mladim igračima?
– Oni su stekli značajno iskustvo koje bi trebali kapitalizirati sljedeće godine. Ne zaboravimo da tek tada postaju juniori i u tom će uzrastu ostati sljedeće tri godine. Dakle, iskustvo bi im trebalo biti vjetar u leđa, ali pričekajmo da vrijeme odradi svoje, bez velikih prognoza.
Je li rano govoriti o planovima za sljedeću sezonu?
– Još je relativno rano, no većinu planova vežemo uz naše mlađe kategorije, isto kao i ove godine. Cilj nam je postupno stvaranje momčadi. Rezultat pritom nije primaran. Njega možemo proizvesti na način da u utakmicama pošto-poto idemo na pobjede, ali on ne bi smio biti glavni cilj. Tako se ne stvaraju igrači koji će sutra kvalitetno upotpuniti seniorski sastav – zaključuje Jovančević.
 


Dogodine Prvenstvo i Kup?


– Naš je klub poslao prijedlog Savezu da sljedeće godine Prvenstvo započne ranije i traje negdje do Uskrsa, a da se u ljetnim mjesecima igra još jedno natjecanje koje bismo nazvali Kup. Za sada, neki su se klubovi usuglasili s ovom inicijativom, međutim treba vidjeti kako će se očitovati ljudi iz HVS-a – kaže Goran Jovančević.




 


Stopfer: Nedostaje završni turnir


– Prvenstvo u Prvoj B ligi je sasvim dobro koncipirano i ne traje prekratko. Nemam većih zamjerki na sustav natjecanja, osim što nedostaje završni turnir, nešto poput final foura, koji bi na kraju prvenstva odlučivao o najboljim momčadima. Taj je način natjecanja puno zanimljiviji – ističe Stopfer.


 


Prva B HVL


!,<!,<!,<!,<!,<!,< Salona 16 14 0 2 206:124 28
Opatija 16 13 0 3 215:146 26
Galeb MR 16 12 1 3 219:148 25
Biograd 16 9 1 6 151:145 19
Siscia 16 8 1 7 189:186 17
Delfin 16 6 1 9 163:181 13
Arsenal 16 4 0 12 151:183 8
Zadar 1952 16 2 0 14 130:210 4
Zagreb 16 2 0 14 130:231 4