Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bogata kulturna zatonska večer

08.08.2011. 22:00
Bogata kulturna zatonska večer


U sklopu zatonskog Kulturnog ljeta, na mjestu zvanom Kuntrada, održana je tradicionalna klapsko- pjesnička večer pod nazivom „Kanti na Kuntradi”. Osim što je imala sve odlike izvornog dalmatinskog izričaja, počevši od samog ambijenta pa do svih sudionika koji su se za vrijeme svojih nastupa na za to pripremljenoj pozornici predstavili brojnom okupljenom auditoriju, manifestacija je imala i nacionalnu komponentu to jest svjedočenje o Domovinskom ratu i poraću u kojem se našao ne samo Zaton i njegovi stanovnici već i domovina Hrvatska u cjelini. Ovo za mnoge zaista nezaboravno događanje organizirala je i financijski pokrila zatonska Turistička zajednica predvođena direktoricom Dalijom Pavlović, a od početka do kraja vodila ga je nenadmašna i sve prisutna Vesna Matešić, zatonske gore list.
Program je, kako to i priliči ovakvim susretima otvorio domaći KUD „Kuntrada” a potom se riječima zahvale obratila svim sudionicima na odazivu kao i svim posjetiteljima predsjednica zatonskih pučkih pjevača Bernarda Žigun. U nastavku iz svoje najnovije knjige „Svjedok istine na stazi samoće” domaći pjesnik Ive Peroš pročitao je tri pjesme koje nose naziv „Zatonu”, „Zaklani grad Vukovar” i „Babina suza”. Na isti način sa svojim najnovijim pjesničkim ostvarenjima predstavila su se još dvojica domaćih pučkih pjesnika Miran Pavlović i Umberto Peša..Posjetitelji su također imali prilike odslušati stihove pjesama što ih je prvenstveno u vrijeme prognaničkog života u vremenu Domovinskog rata svojom rukom osobno ispisala pučka pjesnikinja i članica Udruge žena iz Domovinskog rata grada Zadra Anka Birkić te Silvije Budan iz Imotskog kao i Mladena Barabe Cvitića iz Paljuva kod Novigrada.
Do kraja večeri svojim su se nastupima izmjenjivale muške i ženske dalmatinske klape „Garofulice” iz Bibinja i „Kandelora” iz Zemunika Donjeg kao i muške klape „Težaci” iz Paljuva te zadarska klapa „Kadena”.Kao šlag na tortu na kraju je uslijedio izlazak na pozornicu poznatog Bibinjskog pjesnika, poeta i tekstopisca Ante Sikirića, čija su pjesnička ostvarenja na izvornom bibinjskom izričaju „klobuk” i „kondut” pobrali salve smijeha.Kanti na Kuntradi okončani su zajedničkim izlaskom svih sudionika na pozornicu. Oni su sa okupljenom publikom u jedan glas otpjevali poznatu domoljubnu skladbu „Croatio iz duše te ljubim”. Prije zajedničkog rastanka u znak zahvalnosti svim sudionicima direktorica Ureda TZ-a Dalija Pavlović i predsjednica domaćeg KUD-a „Kuntrada” Bernarda Žigun, udijelile su prigodne poklone kako bi ih što duže podsjećao na ovaj ljetni nesvakidašnji događaj.