Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bokanjani čekaju pomoć s neba

08.08.2011. 22:00
Bokanjani čekaju pomoć s neba


Cisterne prebacuju vodu u vodospremu koja napaja taj dio grada, a u jutarnjim i večernjim satima na Bokanjcu “dežura” cisterna pa građani mogu uzeti vodu, govori Patrk, dodajući da se potpuno rješenje problema očekuje kada padne prva kiša
Ljetna suša, velika potrošnja i neadekvatni cjevovodi doveli su zadnjih dana do redukcije vode u tzv. visokim zonama Zadra, prvenstveno na Starom i Novom Bokanjcu. Kako kaže Hrvoje Patrk, direktor Vodovoda, od utorka, kada je bilo velikih problema, uspjelo se koliko toliko stabilizirati situacija.
Rekonstruirati cjevovod
– Velikim naporima, raznim kombinacijama, redistribucijom, prigušivanjem vode prema Zadru i Biogradu te s cisternama, uspjeli smo postići da vode nema po dva do tri sata na dan. Prije su stanari Bokanjca samo dva, tri sata na dan imali vode. Cisterne prebacuju vodu u vodospremu koja napaja taj dio grada, a u jutarnjim i večernjim satima na Bokanjcu “dežura” cisterna pa građani mogu uzeti vodu, govori Patrk dodajući da se potpuno rješenje problema očekuje kada padne prva kiša.
– I kada bude manji broj ljudi u gradu, smanjit će se potrošnja pa će biti bolje. Možda za nekih tjedana dana. Molim i druge građane da, iz solidarnosti s ovima koji nemaju stalno vodu, nastoje što manje koristiti vodu za zalijevanje vrtova i okućnica, pranje automobila i slično. Mogu samo reći da iduću sezonu neće biti ovakvih problema jer ćemo poduzeti sve da se rekonstruira cjevovod. Iziskuje to velika sredstva, ali naći ćemo način da ih dobijemo, rekao je Patrk.
Na slab pritisak i povremeno nestajanje vode žale se i u drugim dijelovima grada, čak i u Zemuniku i Poličniku, ali na Bokanjcu je stanje najlošije.
Nema vode, ima računa
Mariju Jerković iz Podvorina na Bokanjcu jučer smo zatekli dok je čekala autobus da bi otišla u Diklo po svoje rublje koje je odnijela oprati kod rodbine.
– Ništa se nije popravilo. Vodu imamo možda pola sata na dan i nikad ne znamo kada će doći. Svako malo idem otvoriti slavinu da vidim je li došla. Kupujemo vodu za kuhanje i pranje. Pokraj tri tuš-kade u kući, polijevamo se vodom na dvoru. A rublje nosim na pranje u Diklo. I kada dođe voda, toliko je prljava da nije ni za noge oprati. Voda iz cisterne koja dolazi nestane za sat vremena, trebala bi češće dolaziti cisterna. Što je najgore, voda ne dolazi, ali je došao račun za vodu. Još je i veći nego inače. Vode nema, ali kisik pokreće brojilo i sat se vrti, govori Marija Jerković.
S druge strane, Marinko Matešić iz autoelektričarske radnje na Bokanjcu kaže da je, s obzirom na veliki problem koji svi stanari u kvartu imaju, stanje jako dobro.
– Jutros i sinoć smo imali vodu, možemo se okupati, radimo zalihe za zalijevanje wc-školjke i za popljuskati se malo kada je vruće. Jasno nam je da je problem tehničke prirode i mislim da su u Vodovodu napravili sve što mogu da nam olakšaju. Vode imamo češće nego prije, dovode cisternu i snalazimo se. Nema vode baš uvijek kada je želim, ali ja sam iz generacije koja je često bila bez vode. Većina nas ovdje ima razumijevanja i strpljenja, a pojedincima uvijek nešto smeta, kaže Marinko.


Žedan i Poličnik


Zbog problema s vodom javili su nam se i iz Poličnika. Marin Barić je vlasnik praonice rublja, a taj posao je nekako nezamislivo obavljati bez vode.
– Jedan dio Poličnika, od magistrale do centra, već danima nema vode. Kada nazovemo Vodovod, prebacuje se loptica, a kažu da vode nema ni na izvoru. Kako onda jedni imaju vode, a drugi nemaju? Evo sada u susjednom selu preko hidranta s brojčanikom punim cisternu da bih mogao nastaviti raditi. Treba mi 30 kubika vode, a da bih to ulio moram tu cijeli dan stajati, govori Barić, dodajući da nije problem samo to što nema vode.
– Kada nema vode, zrak okreće brojilo, a okreće ga triput brže nego voda i nabija mi kubike. Na kraju će mi još taj zrak naplatiti, kaže Barić.