Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ševac zaslužio Grand prix

08.08.2011. 22:00
Ševac zaslužio Grand prix


Prvo mjesto je osvojio Andrija Smolić Smoljo, a njegov tovar po imenu Ševac osvojio je i laskavu titulu najseksi tovara
Nevjerojatnih desetak tisuća ljudi sudjelovalo je u nedjelju na spektakularnoj 42. noćnoj trci tovarov “Memorijal kenje Viole” i svjetski jedinstvenoj manifestaciji “Noć svićarenja”, sedmom po redu natjecanju u lovu ribe s ostima na sviću. Bila je to manifestacija koja se po broju posjetitelja, atraktivnosti i spektakularnosti sve više svrstava uz bok zadarske Noći punog miseca i Noći Biograda.
Na tradicionalnoj trci tovara koja se održava na spomen rano preminule kenje Viole, maskote sukošanske družine Sinji galeb, koja je 1965. godine vizionarski pokrenula trke tovara, nostalgično se poput nekadašnjih galebova i turistkinja, dogodila strastvena, dakako tovareća ljubav. Nije im smetalo tisuće vatrenih navijača niti bljeskalice stotina fotoaparata.
Pobjeda ostaje u Sukošanu
Nakon pregleda “doktora od tovara” Frane Torbarine, djelitelja pravde Ante i Bože Dijana Kese te dvije polufinalne trke, prvo mjesto je osvojio Andrija Smolić Smoljo, koji je jahao tovara u vlasništvu višegodišnjeg pobjednika Bože Devića, ove nedjeljne noći po imenu Ševac. Ovaj domaći sukošanski tovar osvojio je i laskavu titulu najseksi tovara, veliki paket kondoma i apsolutnu nagradu Grand prix.
Uz zaista besprijekornu organizaciju Turističke zajednice, Općine Sukošan i KUD-a Zlatna luka u kojoj je aktivno sudjelovalo 50-ak volontera, drugo mjesto je pripalo Draganu Krešanu Crnku i Gricku, dok je treće mjesto u konkurenciji 12 tovara osvojio tovar Zavodnik, kojeg je jahao Marko Peričić Bazalo. Nagrada za “najljenijeg tovara bez konkurencije” je otišla u ruke Zorana Raše i njegovog Maratonca. Većina tovara vlasništvo je Paška Perića Pajice iz Knina.
“Defile” tovara
Ova turističko-promidžbena manifestacija je započela povorkom s legendarnom zastavom Sinjeg galeba koju je u pratnji Borisa Bore Kerana nosio “alajčuš” Vlatko Dijan Baran, koji je pored Jose Korolije, Bože Žobe, Ive Buda, Šime Bilača, Bore Sudinje i drugih jedna od legendi trka tovara. Defile tovara nije išao baš lagano, više je to sličilo na festival bikova u Pamploni. Bio je to, uz tovareću ljubav i ples tovara, i najveći razlog za neprestani pljesak, adrenalinsko vrištanje i gromoglasne uzvike podrške.
Gledatelji su mogli uživati i u natjecanju u ribolovu s ostima “na sviću”, vještini za koju mnogi od njih nisu ni znali do te večeri. Pod budnim okom Ante Gašparovića Mace nakon jednosatnog svićarenja najviše ribarske sreće i umijeća imali su Roko Dević i Ante Peričić s ulovljenih 15 riba. Odmah do njih bile su ekipe Dragana Brkića, Ante Pavića Arifa, Zdravka Krešana Crka i druge.
Uz urnebesnu svirku grupe Amadeus, fritaju od 300 kilograma daganja, gradeladu od 400 kg srdela, 100 kg girica i 80 kg liganja te 150 litara čufrita, odnosno janjećih tripica s nogicama, i ostalu domaću spizu kao i hektolitre pića te voditeljski dvojac Ivica Štorić – Nikola Milošević zabava je potrajala gotovo do zore.