Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prvi Andrija Smolić Smoljo i tovar Putko

Autor: Velimir Brkić

08.08.2012. 22:00
Prvi Andrija Smolić Smoljo i tovar Putko

Foto: Velimir BRKIĆ



Ovo mi je jubilarni 30. pehar s utrka tovara, najspektakularnijih i najposjećenijih utrka na svitu i okolici, kazao je oduševljeni Marko Pito, sukošanski zvonar. Za razbiti zlu volju i nasmijati domaći svit i furešte nagrada za ‘najljenijeg tovara bez konkurencije’ ovjenčala je kenju Đurđu koju je jahao, odnosno hodao Zoran Rašo


Drugi put  zaredom Andrija Smolić  Smoljo na leđima tovara  Putka prvi je na veliku radost više od deset tisuća  gledatelja iz cijele Europe  prošao kroz cilj 43. noćne  trke tovarov “Memorijal  kenje Viole”, održane u utorak navečer u Sukošanu, na  tovarećoj pisti od Sportskog  centra do Ruševca.
Sedma Putkova pobjeda
Nakon što je vlasnik tovara Božo Dević pet puta  zaredom osvojio šampionsku titulu ovo je sedma zaredom Putkova pobjeda. U  konkurenciji 12 tovara drugo mjesto su osvojili Marko  Peić Pito na tovaru Rajku  koji su za tovareću njušku  bili ispred trećeplasiranog  Dragana Krešana Crnka i  tovara Gricka.
– Ovo mi je jubilarni 30.  pehar s utrka tovara, najspektakularnijih i najposjećenijih utrka na svitu i  okolici, kazao je oduševljeni  Marko Pito, sukošanski  zvonar.
Za razbiti zlu volju i nasmijati domaći svit i furešte  nagrada za ‘najljenijeg tovara bez konkurencije’ ovjenčala je kenju Đurđu koju  je jahao, odnosno hodao  Zoran Rašo. Titulu najseksi  tovara i veliki paket kondoma osvojio je šampion  Putko, sasvim uvjerljivo.
– Tovar Putko je pravi  muškarac i zbog jake seksualne energije ne smije često biti sa ženskim tovarima,  magaricama ili po domaću s  kenjama. Putko najviše posla ima na proljeće, ali zato  ostalih 11 mjeseci uglavnom ništa ne radi, jer magarice nose mlado godinu  dana, a neke i prebace. Malo  koja životinja skrbi se za  svoju mladunčad kao kenja,  govori šampion Andrija  Smoljo, uspješan kapetan  sukošanske ekipe Lako  ćemo na Jadranskim igrama.
Pored tri domaća tovara  preostali tovari su u vlasništvu Kninjanina Paška  Perića Pajica, ljubitelja  životinja, koji u ergeli ima  30-ak tovara. Kako većina  tovara koji su nastupili u  trkama najveći dio godine  živi u miru i tišini te nisu  navikli na velika okupljanja, velika masa ljudi ih je,  moglo bi se reći, izbezumila.  Sve to je rezultiralo brzinskim rekordom staze.
Ivo, Pirkaš, Violeta, Garo,  Ruška, Don Juan, Casanova, Cvitko, Monika i drugi  tovari koje su cijelu noć s  utorka na srijedu bezuspješno sprječavali u ljetnim  tovarećim avanturama, na  oduševljenje publike dobili  su veliki paket tableta Praksiten.
“Noć svićarenja”
U organizaciji Turističke  zajednice i Općine Sukošan  43. noćne trke tovarov, koja  se održava na spomen rano  preminule kenje Viole, maskote sukošanske družine Sinji galeb, koja je još 1969.  godine pokrenula trke tovara. Spektakl je započeo  defileom tovara na čelu s  barjaktarom Borom Keranom i alajčušem Vlakom Dijanom Baranom. Ulogu doktora od tovara besprijekorno  je odradio Frane Torbarina  Dika.
Gledatelji su potom pod  dirigentskom palicom starog morskog vuka Ante  Gašparovića Mace u  obližnoj uvali Miškov jaz  mogli uživati i u natjecanju  u ribolovu s ostima “na  sviću”, vještini za koju mnogi od njih nisu ni znali do te  večeri. Nakon jednosatnog  svićarenja na spektakularnoj, osmoj po redu “Noći  svićarenja”, najviše ribarske  sreće i umijeća je imao dvojac Dragan Brkić-Dino Bičić  ispred Arifa Pavića Krasonje, Andrije Nadinića, Zorana Krešana Crnka i drugih  svićara na ostima. Svi natjecatelji ulovili su sveukupno 30-ak kilograma kvalitetne ribe.
Cijela fešta začinjena je  bogatim stolom na kojem se  našlo 250 kilograma dagnji  na buzaru, 14 kašeta srdela i  girica, pet pršuta, kroštula,  fritula, mendulata, bubica,  lučijaka, pravog domaćeg vina…
Za sva događanja u utorak navečer brinula se već  poznata, uigrana ekipa iz  Sukošana za koju tvrde da bi  na mogućem hrvatskom natječaju za najbolje “meštre od  zabave” zasigurno bili konkurenti za jedno od prva tri  mjesta.
Voditeljsku palicu je uz  pomoć Andrije Vanjaka Prpića nadasve čvrsto i spretno držala Marina Rogoznica. Ivo Županović sa sastavom Luna do kasno u noć  zabavljao je nepregledno  mnoštvo.