Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Fekalije završavaju u okolnim šumarcima

Autor: Siniša Klarica

08.08.2013. 22:00
Fekalije završavaju u okolnim šumarcima


Posebno alarmantna je situacija na pravcu od raskrižja Žmirići, pa sve do Vira. Nemali broj turista, gostiju, ali i Zadrana koji idu ili se vraćaju s kupanja, svjedoči izlasku prikolica ili kamiona u rano jutro ili u sumrak. Navodno, glavna „odlagališta” su iza skladišnih prostora na Žmirićima, na području naselja Zaton te na čak tri lokacije na otoku Viru


Crpljenje septičkih jama na području grada Zadra, unatoč pojačanoj izgradnji sustava odvodnje i dalje je veliki problem. Posebice se to odnosi na prigradska naselja jer zadarska Odvodnja vrši crpljenje septičkih jama samo na užem području grada. Situacija je ovih dana kulminirala dojavama kojima svjedoci ukazuju kako privatni crpitelji umjesto u pročišćivač ili za to predviđena mjesta, otpadne i fekalne vode ispuštaju po okolnim šumarcima.
Posebno alarmantna je situacija na pravcu od raskrižja Žmirići, pa sve do Vira. Nemali broj turista, gostiju, ali i Zadrana koji idu ili se vraćaju s kupanja, svjedoči izlasku prikolica ili kamiona u rano jutro ili u sumrak. Navodno, glavna „odlagališta” su iza skladišnih prostora na Žmirićima, na području naselja Zaton te na čak tri lokacije na otoku Viru iz kojih, i ne toliko potajice, izlaze traktori poznati po izblijedjelim natpisima „CREINA” na prikolicama.
Iako je u zadarskoj Odvodnji problem već duže vremena poznat, tek nakon novinarskih saznanja komunalno redarstvo Grada Zadra će ovih dana obaviti očevid i pokušati vidjeti obujam tog problema te poduzeti mjere.
Odlaganje otpadnih fekalnih voda, nastavlja se i na problem odlaganja građevinskog otpada na koji godinama ukazuje direktor zadarske Čistoće Tomislav Ćurko. Unatoč činjenici da građevinci mogu naručiti kontejner ili besplatno odložiti određenu količinu građevinskog otpada na odlagalište ponad Dikla, i dalje se onečišćuju šume u neposrednom zadarskom zaleđu.