Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Grad Zadar za festival izdvojio 200 tisuća kuna

Autor: Suzana Bandić

08.08.2013. 22:00
Grad Zadar za festival izdvojio 200 tisuća kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Na festivalu koji započinje 24. kolovoza, a završava 31. kolovoza, bit će prikazano ukupno 17 filmova u neslužbenoj konkurenciji i natjecateljskom dijelu programa


U Muzeju antičkog stakla jučer je predstavljen “Avvantura festival film forum Zadar” koji se u našem gradu održava već četvrti put. Festival koji će u posljednjem tjednu kolovoza zasigurno privući brojne filmoljupce iz svih krajeva, javnosti su predstavili Sergej Stanojkovski, direktor festivala, poznata zadarska fotografkinja Mare Milin i dr. Dražen Grgurović, u ime Grada Zadra koji za ovu manifestaciju izdvaja 200 tisuća kuna.
Na festivalu koji započinje 24. kolovoza, a završava 31. kolovoza, bit će prikazano ukupno 17 filmova u neslužbenoj konkurenciji i natjecateljskom dijelu programa.
– Ljubitelji i profesionalci filma moći će cijeli tjedan uživati u zanimljivim filmskim druženjima i naslovima od arthouse filmova, prvijenaca, dokumentaraca, kratkih filmova i mainstream naslova. Jako smo zadovoljni što na festivalu okupljamo ugledne filmaše i kritičare. Sama ideja festivala je da s jedne strane promoviramo filmsku destinaciju Zadar i Hrvatsku, a s druge okupljamo filmsku industriju na prekrasnoj destinaciji i promoviramo suradnju europskih autora i producenata koji se nalaze na jednom “matchmaking” mjestu kao što je Zadar – rekao je Sergej Stanojkovski, direktor Festivala najavljujući ujedno i renomirani stručni žiri u sastavu: Arta Dobroshi, kosovska glumica s američkom putovnicom, Poljak Krzysztof Zanussi, poznati europski redatelj, Shigeru Umebayashi, japanski skladatelj filmske glazbe, Dean Šoša, kritičar i glavni urednik HTV-og “kulturnog” trećeg programa i Christian Jeune, glavni selektor filmskog festivala u Cannesu.
Ovu četvrtu po redu filmsku poslasticu otvara hrvatska premijera povijesno-borilačkog spektakla iz Hong Konga koji je otvorio i ugledni Berlinale – “The Grandmaster” (Veliki meštar) Wong Kar Waia. Sam festival bit će koncipiran u kategorije međunarodnog filma, europskih koprodukcija, 1 i 2 film, kratkih filmova, klasika na Jadranu i Tribute Michael Haneke.
– U kinu na otvorenom, na rimskom Forumu, ove se godine prikazuju filmovi izvan konkurencije među kojima će najšira publika svakako pronaći nešto za sebe – rekao je direktor Festivala Sergej Stanojkovski, najavljujući Linklaterov hit “Prije ponoći” s Ethanom Hawkeom i Julie Delpy u glavnim ulogama. Zadrani će moći uživati i u filmu koji je nedavno prikazan u glavnom programu canneskog festivala “Like father, like son” japanskog redatelja Hirokazu Koreeda, zatim “Broken circle breakdown” belgijskog redatelja Felixa Van Groeningena ovjenčanog brojnim nagradama, a očekuje se i kako će pažnju gledatelja svakako privući “Mali div”, prvi potpuno zadarski film u režiji Igora Goića.
Proteklih godina festival je bio mjesto na kojem smo mogli vidjeti slavne filmaše poput Bigasa Lune, Branka Lustiga i Matta Dillona. Organizatori za ovu godinu ne najavljuju neko zvučno ime, iako se nadaju da će na festival doći slavni Iggy Pop.
– Tijekom koncerta u Zagrebu predali smo mu nagradu Golden Fish zajedno s pozivnicom za festival. Iako nam ništa nije službeno obećao, nadamo se da će slavni pjevač doći na festival, rekla je Mare Milin.
Svi zainteresirani filmove će moći gledati pod vedrim nebom na nekoliko lokacija kao što su Kazalište lutaka Zadar i Forum gdje će se naplaćivati i karta u iznosu od 15 kuna. Svi oni koji neće moći koncem kolovoza doći u Zadar dio ovog filmskog spektakla moći će pratiti i na www.tportal.hr.