Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Suđenje Šopiću odgođeno za listopad

08.09.2010. 22:00
Suđenje Šopiću odgođeno za listopad


Odvjetnik obitelji ubijenog Ćustića, Milan Petričić iznio je niz primjedbi na račun suca koji je vodio istragu te potom predložio da se već ispitani svjedoci ispitaju ponovno s čime se složio tužitelj, a Sudsko vijeće prihvatilo
Smatram se krivim, ali ne način kako mi je to optužnicom stavljeno na teret- ponovio je danas na Županijskom sudu u Zadru 23-godišnji Elvis Šopić optužen za ubojstvo zadarskog taksista Igora Ćustića (30), pa je dodao kako više neće iznositi svoju obranu jer je to učinio u dva navrata te da neće odgovarati na pitanja.
No, “glavni lik” rasprave bio je zadarski odvjetnik Milan Petričić koji je od svog kolege Franka Kotlara preuzeo zastupanje u ovom slučaju, kako kažu pravnici, oštećene obitelji ubijenog taksista. Tako je Petričić iznio niz primjedbi na račun istražnog suca koji je rukovodio očevidom nakon tragedije na cesti nadomak mjesta Korlat 29. siječnja prije dvije godine.
– Iz zapisnika o očevidu vidljivo je da je istražni sudac na mjestu događaja bio tri i pol sata. Sva bitna konstatacija svodi se na nekoliko rečenica. Takav postupak istražnog suca ukazuje na potpunu neprofesionalnost u ovako teškom kaznenom djelu, a propusti mogu drastično utjecati na definiranje tragova. Osim toga, istražnom sucu u tako teškom kaznenom predmetu, prema zakonu mjesto je uz patologa na obdukciji. To nije nužno ukoliko dokazi događaja nisu sporni, ali su u ovom slučaju bili sporni. Ove istražne radnje obavljene prema zakonu već bi na samom početku rasvjetlile događaj – rekao je danas među ostalim, odvjetnik Milan Petričić.
Nakon toga na Petričićevu inicijativu, tužitelj Radovan Marjanović predložio je Sudskom vijeću kojem predsjeda Boris Babić da se pozovu i na raspravi, ponovno neposredno ispitaju četvorica svjedoka koji bi prema Petričićevom mišljenju trebali rasvjetliti motiv, jer kako je rekao “motiv iz optužnice nije dokazan”.
– Te osobe, ali i brojne druge imaju mogućnost rasvjetliti pitanje motiva. Nije pristojno reći, ali je činjenica da se istraga ubojstva svela na ispitivanje trojice svjedoka u sveukupnom trajanju od pola sata. Nije tajna da je zadarska policija nakon ubojstva potrošila stotine sati kako bi se utvrdio motiv, ali nisu uspjeli. Sud to mora – zaključio je Petričić.Na to mu je “replicirao” Šopićev odvjetnik Smiljan Bakočević koji je mišljenja kako nije potpuno točno da su navedeni svjedoci površno ispitani i da bi to bio dokazni propust jer su uostalom isti svjedoci ispitani i na glavnoj raspravi.
Sudsko je vijeće potom odlučilo da se četvorica predloženih svjedoka opet ispitaju , pa je suđenje odgođeno za početak listopada.
Podsjećamo, Elvis Šopić iz Raštevića je početkom studenog prošle godine na Županijskom sudu u Zadru bio nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 30 godina zbog teškog ubojstva na krajnje podmukao način jer je Sudsko vijeće prihvatilo tezu tužiteljstva da je riječ o kvalificiranom obliku ubojstva za što je zakonom zapriječena i kazna dugotrajnog zatvora.
No, krajem srpnja ove godine Vrhovni je sud prihvatio žalbu na presudu odvjetnika Bakočevića, ukinuo presudu i “slučaj Šopić” vratio Županijskom sudu na ponovno suđenje, jer prema mišljenju sudaca Vrhovnog suda nije riječ o kvalificiranom kaznenom djelu ubojstva, već o tzv. običnom ubojstvu.


 OPTUŽNICA ZADARSKOG TUŽITELJSTVA


Ukrcavši mu se prethodno u taksi na zadarskom Autobusnom kolodvoru, Elvis Šopić je 29. siječnja prije dvije godine, oko 22.30 sati na cesti nadomak sela Korlat pokraj Benkovca, skraćenom lovačkom puškom koju je sakrio ispod jakne pucao u čelo taksistu nakon čega je, prema optužnici, zajedno s taksijem zapalio tijelo. Karbonizirano tijelo i automobil ubrzo su pronađeni uz rub ceste, a samo dan nakon ubojstva pronađen je i Šopić.
Nakon uhićenja, Šopić je policiju odveo do nadvožnjaka u blizini Benkovca gdje je bacio pušku.