Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Aikido – doprinos zdravlju

08.09.2011. 22:00
Aikido – doprinos zdravlju


Aikido doprinosi očuvanju zdravlja jer nas potiče da razvijamo zdravu svijest o sebi, kazala je na početku svog izlaganja “Aikido – doprinos zdravlju” u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predavačica  Renata Ruić.
Dobar dio odgovora na pitanje “Što je to zdravlje?” uglavnom je jasan, no velik njegov dio i nije, nastavila je Ruić.  Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije zdravlje  je stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Ruić se u svom izlaganju u srijedu navečer dotaknula tako  i pojma salutogeneze, koncepta koji je uspostavio Aaraon  Antonovski, a koji kaže da je zdravlje stalno kretanje od  potpune bolesti:
– Antonovskog sam izabrala jer govori vrlo slične stvari  koje se podučavaju i putem aikida. Aikido nije sport, niti  je samo tjelesno vježbanje. To je način rada na koji  možemo koristiti vlastite kapacitete za razvoj zdravlja.  Aikido se sastoji od vježbi disanja, meditacije i tjelesne  aktivnosti. On razvija zajedno i um i tijelo, kazala je  Renata Ruić, napominjući pritom kako u aikidu nitko ne  zamišlja da je iscjelitelj ili liječnik, već se tu radi samo o  omogućavanju bolje komunikacije između uma i tijela  osobi kojoj se pomaže.
– Danas su glavni uzroci bolesti u svijetu prehrana, stres i  depresija, no zdravlje se u dobroj mjeri može sačuvati  prevencijom (prestankom pušenja, smanjenjem tjelesne  težine, zdravom prehranom i slično). Ipak, ništa od toga  nije garancija, upozorila je Ruić, dodajući da je od metoda  liječenja važnije razvijanje osobnog kompasa u sebi.