Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Čovjek uči dok je živ!

08.09.2011. 22:00
Čovjek uči dok je živ!


Tjedan je započeo s javnom tribinom na kojoj su sudjelovali sveučilišni profesor Zlatko Miliša, Igor Čolak i Tatjana Perić iz Znanstvene knjižnice, Višnja Perin iz Zavoda za zapošljavanje, Bernard Kotlar iz Algebre, Atana Grbić iz Eko Zadra, Joso Nekić, pročelnik za školstvo Grada Zadra, i Jagoda Gluščević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta


S jučerašnjim  Međunarodnim danom pismenosti započeo je 5. Tjedan cjeloživotnog učenja  koji u Zadru moderira  Pučko otvoreno učilište. Radi se o nacionalnoj kampanji  Vlade i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa,  koju je potaknuo UNESCO  još 1999. godine, a ove godine se održava pod motom  “A kako učiš ti?” i traje od 8.  do 15. rujna.
Kroz razne aktivnosti cilj  kampanje je podići svijest o  važnosti cjeloživotnog  učenja, postići kulturu  učenja i potaknuti osobnu  motivaciju.
Neformalno učenje
Tjedan je započeo s javnom tribinom u Novom  kampusu Sveučilišta u Zadru. Na tribini su sudjelovali  Zlatko Miliša, pročelnik Odjela za pedagogiju  Sveučilišta u Zadru, zatim  Igor Čolak i Tatjana Perić iz  Znanstvene knjižnice Zadar, Višnja Perin iz zadarske  podružnice Zavoda za zapošljavanje, Bernard Kotlar  iz Algebre, Atana Grbić iz  Eko Zadra i Joso Nekić,  pročelnik za školstvo Grada  Zadra, a okupljene je prvo  pozdravila Jagoda  Gluščević, ravnateljica  Pučkog otvorenog učilišta  Zadar.
– Tema ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja je  neformalno učenje, što se  odnosi na tečajeve, stručna  usavršavanja, radionice te  na učenje iz vlastitog iskustva. S obzirom na to da  je Pučko učilište Zadar najstarija ustanova u Zadru  koja se time bavi preko 50  godina, sretni smo što je  Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje  odraslih koja organizira ovaj  događaj, pozvala upravo nas  da moderiramo aktivnosti u  Zadru, rekla je Gluščević.
Kako je istaknula, u  Pučkom otvorenom učilištu  upoznaju ljude s različitim  profilima u kojima se mogu  obrazovati ili usavršavati, a  posebno su ponosni na najnoviju radionicu tradicijskog veza.
– Radionicu smo održali i  u Lišanima Ostrovičkim i  divno je vidjeti mlade žene  kako uče nešto što su radile  prije njihove bake i prenose  to na suvremeni život. Na  taj način smo tom vezu  udahnuli život, kazala je  Gluščević, dodajući da su u  ponedjeljak, utorak i srijedu  u Pučkom otvorenom  učilištu Zadar Dani otvorenih vrata.
Osnivač ove ustanove je  Grad Zadar, a uime gradonačelnika okupljene je  pozdravio Joso Nekić.
– Važnost cjeloživotnog  učenja ogleda se u staroj  narodnoj poslovici: Čovjek  uči dok je živ. A cjeloživotno  učenje nikad nije bilo potrebno kao danas, posebno u  maloj zemlji kao što je Hrvatska koja se sa znanjem i  obrazovanjem mora izboriti  za svoje mjesto, kazao je  Nekić.
Novac je pokretač rada
Predavanje na temu “Odnos prema radu – odnos  prema cjeloživotnom  učenju” održao je Zlatko  Miliša.
– U mojim istraživanjima  u periodu od 25 godina,  dakle od socijalizma do danas, ispostavilo se da se  odnos prema radu uopće  nije promijenio. Dominantne vrijednosti su i dalje  materijalne prirode, a novac  je ostao pokretač prema radu. To je povezano i s činjenicom da je samo obrazovanje i stručno usavršavanje  jako nisko pozicionirano, ne  samo kod zaposlenika, nego  i kod mladih ljudi, što je  zabrinjavajuće. A perspektiva obrazovanja se može  prepoznati upravo po tome  koliko se prakticira cjeloživotno obrazovanje, kaže  Miliša, dodajući da tome i  služi ova kampanja – da  učenje postane unutrašnja  potreba, a ne da je novac  motiv za sve.
Bernard Kotlar je govorio  o najtraženijim zanimanjima u 2011. godini.
– Od 1. siječnja do 31.  kolovoza 2011. objavljeno je  8.700 oglasa za radna mjesta, što je porast od 11 posto  u odnosu na isto razdoblje  prošle godine. Kategorije zanimanja s najvećom ponudom i potražnjom su redom  trgovina, turizam i ugostiteljstvo, financije i računovodstvo, informacijske tehnologije i na kraju administracija, naveo je Kotlar.
Igor Čolak i Tatjana Perić  govorili su o “Poučavanju  korisnika za digitalne kompetencije na primjeru Znanstvene knjižnice”. Atana Grbić je predavala na temu  “Cjeloživotno obrazovanje  kroz rad nevladinih organizacija”, a Višnja Perin na  temu “Neformalno učenje u  funkciji podizanja zapošljivosti”.
U obilježavanju 5. Tjedna  cjeloživotnog učenja sudjeluju: Upravni odjel za gospodarstvo Zadarske županije, Upravni odjel za  društvene djelatnosti Zadarske županije, Upravni  odjel za gospodarstvo Grada  Zadra, Upravni odjel za kulturu i šport, Grada Zadra,  Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora  Zadarske županije, strukovne škole, Sveučilište u Zadru, Pučko otvoreno Zadar,  Pučko otvoreno učilište  Erudio, Pučko otvoreno  učilište Algebra, Pučko otvoreno učilište Mencl,  Znanstvena knjižnica Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Narodni muzej Zadar,  Tankerska plovidba Zadar,  Čistoća Zadar, Udruga Eko  Zadar, Obiteljski centar Zadarske županije, zadarska  podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i drugi.


Sajam obrazovanja na trgu




Obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja nastavlja  se danas na Narodnom trgu, gdje se od 9 do 14 sati  održava Sajam obrazovanja. Na Sajmu sudjeluju:  Pučko otvoreno učilište Zadar, Pučko otvoreno  učilište Erudio, Pučko otvoreno učilište Algebra,  Znanstvena knjižnica Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Čistoća Zadar, Udruga Eko Zadar, Obiteljski centar Zadarske županije, zadarska podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Udruga za transcendentalnu medicinu Zadar i drugi.