Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nisu krivi neposlušni službenici, nego politika vladajućih

08.09.2011. 22:00
Nisu krivi neposlušni  službenici, nego  politika vladajućih


Ingrid Antičević-Marinović prozvala je aktualnu vlast, FINA-u i banke za, kako je rekla, nastavak nezakonitog blokiranja računa građana, odnosno pljačku koju hitno treba zaustaviti.
– O istoj ovoj temi govorila sam na “presici” 27. travnja ove godine. Poslije su se o njoj oglasile brojne stranke, udruge građana i pučki pravobranitelji, no ništa se nije promijenilo. Svi apeliramo na Vladu da zaustavi pljačkanje najsiromašnijih. Gledamo kako vlast vježba svoje atrofirane mišiće na najslabijima. Oni 2004. godina, kada su se vratili na vlast, nisu mogli otrpjeti našu zakonsku zabranu fiducija nego su donijeli novi zakon, kazala je Antičević-Marinović.
Fiducija je prijenos prava vlasništva nad nekretninom ili pokretninom u korist banke do konačne otplate kreditnog dugovanja.
– To znači i da banka postaje vlasnik založene nekretnine bez obzira na disproporciju njene vrijednosti i duga. To je bezočna pljačka, kazala je Antičević-Marinović i u nastavku se osvrnula na Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.
– Protuzakonito se blokiraju računi dužnika. Zakon kaže da jedna trećina plaće dužnika mora ostati netaknuta kako bi preživio, ali to se ne poštuje. Po zakonu ne smiju dirati ni svotu na računu koja spada u socijalna primanja, kao što su dječji doplaci i slično, no to svejedno rade. Nekidan mi jedan susjed govori o drugom i kaže: “On je ratni vojni invalid i blokirali su mu račun”. Kakva je to mizerija, kakva je to vlast što radi takve stvari? Ti ljudi i njihove obitelji onda nemaju od čega živjeti. Na kraju nisu krivi neposlušni službenici nego politika vladajućih, zaključila je Antičević-Marinović.


Mi svoje probleme ne guramo pod tepih


Antičević-Marinović odgovorila je i na pitanje o stanju u zadarskom SDP-u s obzirom na nedavne unutarstranačke sukobe.
– SDP je snažna i stabilna stranka i u Zadru će pobijediti HDZ, baš kao što je to učinila i 2000. godine. Mi svoje probleme ne skrivamo pod tepih, nego ih rješavamo i tako pokazujemo kako ćemo demokratski voditi i ovu državu, kazala je.