Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Direktor osuđen na 14 mjeseci zatvora, a i stan će mu biti oduzet!

Autor: Minja Gugić

08.09.2012. 22:00
Direktor osuđen na 14 mjeseci  zatvora, a i stan će mu biti oduzet!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Milan Prtain osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od godine i dva mjeseca jer je sam sebi dodijelio trosoban stan bez naknade, dok je Grgo Rogić, tada član Nadzornog odbora tog poduzeća, osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci jer mu je u tome pomogao
Zbog zlouporabe  položaja i ovlasti u petak je na  Županijskom sudu u Zadru,  Milan Prtain, bivši direktor  Građevinskog poduzeća “Radnik” d.d., osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godine i dva  mjeseca jer je sam sebi dodijelio trosoban stan bez naknade, dok je Grgo Rogić, tada  član Nadzornog odbora tog poduzeća, osuđen na zatvorsku  kaznu u trajanju od osam mjeseci jer mu je u tome pomogao.  No, prema ovoj nepravomoćnoj presudi, osim dosuđene zatvorske kazne,  bivšem će direktoru i stan biti  oduzet.
Sudac Bitanga je pojasnio  kako je Prtain kriv što je 30.  prosinca 1997. godine sačinio  ugovor o prodaji stana u kojem  se poziva na predugovor koji je  sačinjen dvije godine ranije iako taj ugovor nikada nije zaključen. Prema tom ugovoru,  poduzeće “Radnik” d.d. kojeg je  on predstavljao i zastupao –  prodaje, a on kao kupac kupuje  trosoban stan na Bilom brigu u  Zadru.
– Riječ je o stanu površine  73,56 metra četvorna za cijenu  od 250 tisuća kuna ili u protuvrijednosti od 71.144 tisuće  tadašnjih njemačkih maraka,  odnosno 967,15 DEM-a po  kvadratu iako su stanovi u toj  zgradi ostalim kupcima prodani po prosječnoj cijeni od oko  1.260 DEM-a po metru četvornom. Taj je ugovor Milan Prtain  ovjerio svojim potpisom i  pečatom poduzeća te uselio u  stan. Nakon toga izdajući nalog  da se potraživanje po tom ugovoru knjiži kao nedospjelo potraživanje kupca, okrivljeni Prtain je zatražio od Nadzornog  odbora da mu taj stan dodijeli u  vlasništvo bez ikakve naknade –  pojasnio je u obrazloženju presude sudac Bitanga.
Nakon toga na sjednici  tročlanog Nadzornog odbora,  većinom glasova je odlučeno da  se udovolji zahtjevu direktora  Prtaina te je na taj način poduzeće oštećeno za oko  325.697 tisuća kuna, iako je  tadašnji predsjednik Nadzornog odbora bio protiv takve  odluke, nadglasali su ga Grgo  Rogić i još jedna članica Nadzornog odbora.
Zbog krivotvorenja službene  isprave koje mu je optužnicom  zadarskog tužiteljstva također  bilo stavljeno na teret Prtain je  oslobođen optužbe, a oslobođen je optužbe i zbog kaznenog djela protiv sigurnosti  platnog prometa i poslovanja  zlouparobom ovlasti u gospodarskom poslovanju, baš kao i  Rogić kojemu je to bilo stavljeno na teret.
Protiv Prtaina je još odbijena  i optužba da je u poslovnu ispravu unio neistinite podatke  te je upotrijebio kao da je istinita, povrijedivši tako prava  druge osobe.
Bivši direktor Prtain i njegov  kolega Rogić branili su se sa  slobode, a presudu su saslušali  mirno.