Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gdje je otišlo oružje kupljeno za obranu Zadra? U Hercegovinu!

08.09.2013. 22:00
Gdje je otišlo oružje kupljeno za obranu Zadra? U Hercegovinu!


Nabava oružja za potrebe obrane Zadra i dalje je tema koja zaokuplja Zadar. Slovenski novinar i publicist Matej Šurc pribavio je izuzetno veliki broj dokumenata koji rasvjetljavaju ulogu Slovenije u trgovini oružjem tijekom Domovinskog rata, ali i ostalih ratova na području bivše SFRJ.
Poseban dio u prvoj knjizi trilogije “U ime države” pod nazivom “Prodaja”, zauzimaju detalji, dokumenti i prepiske vezane za okolnosti oko prodaje oružja Zadru i cijelog posla u kojem su sudjelovali tadašnji čelnici grada.
– Kroz dokumente se provlače imena Šime Prtenjače, tadašnjeg sekretara za narodnu obranu Ante Ivkovića, nekadašnjeg poduzetnika Đenka Peroša i stanovitog Mladena Peše, pripadnika ZNG-a iz Nina. Ovaj Peša posebno je zanimljiv jer je uhvaćen u Sloveniji, a kod njega su pronađeni dokumenti kojima mi raspolažemo. Ono što je u tim dokumentima bilo razvidno jest da je zadarska obrana platila 1.812.000 dolara tvrtki “Orbis” za nabavku protuzrakoplovnog sustava Strela 2M, i to na privatni račun međunarodnog trgovca oružjem, Grka Constantina Dafermosa.
Umjesto isporuke, Orbis je poslao cjenik u kojem su navedene višestruko veće cijene za nabavku lansera PZO raketa Strela 2M.
– Umjesto 6 i 20 tisuća dolara po ugovoru, Zadranima je poslan cjenik u kojemu su za lanser trebali platiti više od 20, a za raketu čak 42.250 dolara. Dakle, Zadrani su već platili, ali nisu dobili oružje, iako im je rukovoditelj komercijale velenjskog poduzeća Stane Vičar javio da mogu očekivati dostavu robe u roku od deset dana nakon uplate, naglasio je Šurc.
Zadrani nisu pristali na višestruko veće cijene lansera i raketa, te se pojavio “manjak” u iznosu oko 642.346,00 dolara. Službeno, to je još uvijek dug koji slovenska država treba isplatiti Zadru za njegovu obranu. Zvonar je Zadranima nudio druge vrste naoružanja, npr. protuoklopne raketne bacače RPG i neke snajperske puške čija je cijena bila nevjerojatnih 35.000 dolara za komad.
Nakon svega toga, Zadrani se odlučuju na tužbu. Poduzeće “Orbis” ostaje samo u postupku, ali u međuvremenu pada u stečaj te uskoro biva izbrisano iz registra. Po Mateju Šurcu, dokumenti vrlo jasno govore da je Ministarstvo RS bilo isporučitelj oružja “Orbisu”. U prosincu 1995. godine Zadrani odustaju od tužbe, jer je u međuvremenu odbacila slovenska sutkinja Vladka Petrič Filipov. Izgledalo je kako 642.000 dolara nitko neće namaknuti Zadranima.
No uskoro su se u slovenskom ministarstvu obrane “sjetili” kako im Krizni štab Grude iz Hercegovine duguje 776.300 dolara za isporučeno, a nikad plaćeno oružje. Pokazat će se u kasnijim istraživanjima, kako su Grude bile vrlo zanimljiv logistički centar u BiH preko kojeg je išlo i oružje i za TO BiH, prethodnicu buduće Armije BiH, za koju se smatralo da je pretežito muslimanska vojska.
Više detalja, kao i dokumentaciju te prepisku zadarskih pregovarača sa Slovencima, možete naći u tiskanom izdanju Zadarskog lista od ponedjeljka!