Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mještani tvrde da je Jerolimov nasuo deset puta veću površinu

08.09.2013. 22:00
Mještani tvrde da je Jerolimov nasuo deset puta veću površinu


Zbog protupravnog nasipanja obale u Sutomišćici i gradnje dvaju mulova u utorak bi se na Općinskom sudu u Zadru trebalo nastaviti suđenje Anti Jerolimovu, načelniku Općine Preko koji bi u saborskim klupama trebao zamijeniti Božidara Kalmetu, Miri Barišić, direktorici tvrtke Heres d.o.o. u stečaju, te samoj tvrtci kao pravnoj osobi.
Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru Jerolimov i Barišić terete se da su od 1. veljače do 26. ožujka 2008. godine izvodili radove na zaštićenom obalnom području, gdje su bez građevinske dozvole nasuli ukupno 570 metara četvornih, te izgradili školjeru od kamena i dva gata. Nakon čitanja optužnice oboje su negirali krivnju, a Jerolimov je tvrdio kako je sve bilo zakonito te se pozvao na detaljni plan obalnog dijela uvale Sutomišćice ističući da je taj plan tada bio na snazi te da je po tada važećim propisima imao snagu lokacijske dozvole.
No, suprotno Jerolimovu, nekolicina njegovih sumještana tvrdi da je riječ o višestruko većoj površini nasipa, te da se DP Sutomišćica na koji se Jerolimov poziva odnosi samo na područje marine za koju je i izrađen.
– Bez obzira na to tko je, kada i koliko nasipao more u Sutomišćici, činjenica je da je površina protuzakonitog nasipa deset puta veća od one koju je navedena u procjeni građevinskog inspektora. Nasip čija je dužina preko 100 metara, a širina 50, nikako ne može imati površinu od 570 m2. Ovo nije pitanje stručne procjene već elementarne geometrije. Nakon mnogobrojnih pozivanja za ispravak procijenjene površine i nereagiranja građevinske inspekcije smatram da se radi o namjernoj pogreški sa ciljem prikrivanja razmjera devastacije. Površina protuzakonitog nasipanja određuje veličinu štete, a time i težinu kazne. Vjerujem da će sud ispraviti ovu drastičnu pogrešku i utvrditi stvarnu površinu nasipa – kaže Alen Pršut napominjući kako je i sam načelnik Jerolimov, iako negira vlastitu odgovornost kazao da se radi o nasipu veličine 10 tisuća kvadrata.