Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obradović, Blatt, Katsikaris i Pešić u Zadru

08.09.2016. 22:00
Obradović, Blatt, Katsikaris i Pešić u Zadru


Treće izdanje Zadar Dogus Basketball Tournamenta od 22. do 25. rujna u dvoranu Krešimira Ćosića dovest će velikane europske košarke Željka Obradovića, Davida Blatta i Fotisa Katsikarisa. Na tribinama Višnjika pridružit će im se legendarni Svetislav Pešić, dojučerašnji trener Bayerna.
Željko Obradović, trener Fenerbahcea, najuspješniji je europski klupski trener u povijesti. Osam je puta osvajao naslov prvaka Europe, a s Fenerom je zadnje dvije godine igrao Final Four Eurolige. David Blatt je ove sezone preuzeo ambiciozni euroligaški klub Darussafaku Dogus. Osvojio je titulu pobjednika Eurolige s Maccabijem 2014. godine. Iste je godine proglašen najboljim europskim trenerom. Trener je koji je u sezoni 2014./15. doveo Cleveland Caveliers do NBA finala. Zadrani ga pamte iz sezone 2002./03. kada je u regionalnoj ligi vodio Maccabi. U velikom finalu u Ljubljani Zadar je stigao do pobjede i najznačajnijeg trofeja u povijesti kluba. Fotis Katsikaris je novi trener Lokomotiv Kubana, momčadi koja je prošle sezone igrala Final Four Eurolige i koja jednako ambiciozno ulazi u novu sezonu. Katsikaris je 2013. godine izabran za europskog trenera godine. Dolazak u Zadar za njega ima poseban značaj jer, kako je to više puta naglašavao, trener je postao zahvaljujući vizionaru Krešimiru Ćosiću. Sada će imati priliku voditi momčad u dvorani koja nosi njegovo ime, prošetati Krešinom Kalelargom i odati mu počast ispred spomenika na Višnjiku.
Veličanstvenoj trenerskoj trojci priključuje se i Svetislav Pešić, kao poseban gost turnira. Pešić je prošle godine u Zadru vodio momčad Bayerna. Od 1982. godine, kada je ušao u trenerske vode, Pešić je pretvarao u zlato sve što je dotaknuo. Osvojio je Prvenstvo Jugoslavije 1983. godine, nakon prijeporne utakmice u završnici protiv Šibenke. U tri sljedeće godine kao izbornik jugoslavenske reprezentacije osvojio je kadetsko i juniorsko europsko prvenstvo u košarci. Juniore je odveo do titule svjetskih prvaka. Od 1987. do 1993. godine bio je izbornikom njemačke reprezentacije s kojom je 1993. osvojio Europsko prvenstvo. Nakon toga preuzeo je berlinsku Albu kojoj je donio četiri uzastopne titule prvaka Njemačke i naslov pobjednika europskog Kupa Radivoja Koraća. S Jugoslavijom je osvojio Svjetsko prvenstvo u SAD-u 2002. godine i Europsko prvenstvo u Turskoj 2001. godine. S Barcelonom je dva puta osvojio španjolsko prvenstvo te po jednom kup i Euroligu. Gironi je podario titulu pobjednika FIBA Eurokupa, a Bayernu naslov državnog prvaka.
Dodamo li kako su tri igrača blistavih karijera koja su košarku nastavili živjeti kroz trenerski poziv prvi treneri Zadra (Ante Matulović), Budućnosti (Vlado Šćepanović) i Cedevite (Veljko Mršić), posve je jasno kako će Višnjik za vrijeme ZDBT-a biti košarkaško središte Europe.