Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ponos Zadra: Želja da spasimo živote nadjačala je strah od eksplozije

08.09.2016. 22:00
Ponos Zadra: Želja da spasimo živote nadjačala je strah od eksplozije


Ivica Gobin, kapetan ribarskog broda “Pauk 1” i šest članova posade: Dino Gajić, Zlatan Gobin, Mario Porenta, Valter Knežević, Klaudio Vidaić i Mario Bosnić upustili su se prošle subote u herojski pothvat izlažući opasnosti vlastite živote. Njihova priča, hrabri i nesebični postupci ostali su neispričani i u pozadini nesreće na moru kad je jahtu Danpedro – Princeza 65, koja plovi pod austrijskom zastavom, zahvatio požar, koji je munjevitom brzinom progutao plovilo.
– Bili smo na moru kad smo ugledali crni, gusti dim na poziciji između Lavdare i Ždrelca. Kako nismo bili daleko, odmah smo se uputili u tom pravcu. Znali smo da nešto nije dobro i da možda nekome treba pomoć. Tako je to na moru. Ne razmišljaš puno, već odmah krećeš, govori Ivica Gobin, kapetan kaljske ribarice “Pauk 1”, s kojim su u tom trenutku na brodu bila još šestorica članova posade.
– Ubrzo smo vidjeli da dim dolazi s dvadesetak metara duge luksuzne jahte, a kad smo prišli bliže, vidjeli smo i da je posada još na njoj. Bilo ih je ukupno petoro. Počeli smo im vikati da skoče u more jer je postojala opasnost od eksplozije. Zato smo se i zaustavili podalje, a onda smo se Zlatan i ja ukrcali na naš mali, pomoćni brod i s aparatima za gašenje krenuli im u pomoć, priča nam Dino Gajić dodajući kako ih je četvoro članova posade poslušalo i skočilo u more, ali da je skiper ostao.
Vidjeli gusti dim
– Valjda je bio u šoku. I dalje se trudio ugasiti plamen koji je sukljao iz strojarnice zajedno s gustim dimom. Brodicu smo prislonili na bok jahte i ubrzo ispraznili aparate za gašenje, a požar je i dalje gutao skupocjenu jahtu. Nismo mogli upotrijebiti šmrkove jer skiper nije htio napustiti brod, no kad se uvjerio da spasa nema, ipak je skočio, kaže Dino dodajući kako u trenutku kad je sa Zlatanom prišao jahti nije razmišljao o opasnosti za vlastiti život.
– Bilo me strah, ne mogu reći da nije. Brod je mogao svaki tren eksplodirati, a jasno nam je bilo da se u rezervoaru nalazi podosta goriva. Onaj osjećaj da je život drugog čovjeka ugrožen i da treba pomoć, prevladao je taj strah. Srećom, sve je na kraju završilo dobro. Jahta je izgorjela u potpunosti i potonula, ali bitno je da su ljudski životi spašeni, kaže 25-godišnji Dino, koji se sa Zlatanom Gobinom, bratom kapetana broda Ivice, najviše izložio u ovoj spasilačkoj akciji.
– Kad smo svih pet članova posade jahte ukrcali na naš brod, javili smo Lučkoj kapetaniji Zadar da ih vozimo prema Zadru, ali su nam oni rekli da nam dolaze u susret i ubrzo su ih preuzeli te su ih odvezli na kopno, u luku u Sukošanu, kaže Ivica dodajući kako je svim ribarima sasvim normalno da pomognu bilo kome u slučaju havarije.
“Tako je to na moru”
– To je jednostavno tako na moru, dodaje kad smo ga upitali zar ga nije bilo strah za vlastiti život, život članova posade pa i sigurnost vlastitog broda.
Hrabra sedmeročlana posada koja je, ne štedeći vlastiti život priskočila neznancima u nevolji, na moru, zaslužila je, ako već ne nagradu za hrabrost, onda da se barem čuje za njihov nesebični pothvat.
Ovo je već drugi slučaj u nizu spašavanja stradalih na moru na zadarskom području. U kolovozu prošle godine na Dugom otoku je šesteročlana posada Cromarisova broda spasila život Zagrepčaninu, koji je izvodio radove na svom gliseru na vezu i izazvao požar koji je zahvatio ne samo unutrašnjost broda, već i njega. Čovjek se pretvorio u buktinju, a dvoje Cromarisovih zaposlenika skočili su u more i spasili ga, jednako kao i posada “Pauka 1”, ne štedeći svoj život i izlažući se opasnosti od eksplozije. U prosincu prošle godine ova posada je za herojski pothvat nagrađena Plavom vrpcom Vijesnika.
 
 
— Okvir
Potonula 60 metara na morsko dno
Prema izvješću Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je poziv pogibelji od skippera motorne A.G. jahte naziva “Danpedro”, austrijske zastave, dužine 20 metara, na kojoj je netom prije izbio snažan požar koji se ubrzano širio potpalubljem. Na dojavljenu lokaciju upućena su dva službena plovila, a zbog izrazito pogibeljne situacije Središnjica je putem obalne radio postaje ORP Zadar o događaju obavijestila sve sudionike u pomorskom prometu. Do posade havarirane jahte prva je doplovila kaljska koćarica “Pauk 1”, čija posada je sve austrijske brodolomce iz mora izvukla na brod. Do dolaska plovila zadarske Kapetanije, austrijsku jahtu u potpunosti je zahvatio požar te je počela tonuti, zbog čega su angažirani pripadnici JVP Zadar, koji zbog znatnih oštećenja brodske građe nisu mogli osigurati jahtu od potonuća na dubinu od 60 metara. Kako je iz brodskih spremnika isteklo oko 1.000 litara goriva, angažirano je i specijalizirano plovilo za uklanjanje onečišćenja mora.
 
— Okvir
Nekoliko posada promatralo je požar sa sigurne udaljenosti
Valter Knežević, koji se nekoć bavio i vatrogastvom, kazao je kako u brodskim kuhinjama obično postoji plinska boca, tako da je postojala opasnost da i ona eksplodira u snažnom požaru koji je zahvatio jahtu.
– Mi smo se brodom približili zapaljenoj jahti, a neke druge posade plivarica promatrale su sa sigurne udaljenosti što se događa. Nisu riskirali živote. Ne tražimo mi ni zahvalnost, niti išta drugo. Držimo da smo postupili ispravno, ljudski… Nakon što smo posadu ukrcali na brod, ja sam s njima pričao na engleskom, a onda se u jednom trenutku ispostavilo da je jedan od članova posade Slavonac. Onda znate u kakvom šoku su oni bili, kad taj čovjek nije odmah reagirao i obratio nam se na hrvatskom, kaže Knežević te dodaje kako su im članovi posade s jahte ispričali da su prije isplovljavanja bili na remontu i mijenjali neke filtere.
– E sad, što se dogodilo nikad nećemo saznati jer je jahta potonula. Rekli su da su u trenutku izbijanja požara svi bili u potpalublju te da su samo ugledali i osjetili smrad paljevine. U roku od deset minuta vatra je doslovce progutala jahtu. Čudno je da im se nije oglasio protupožarni alarm s obzirom da je jahta vrijedna 1,5- 2 milijuna eura, rekao je taj ribar, dodajući kako su na jahti bili njen vlasnik i njegov sin, koji je inače i skiper.
 
— Slika
Složna posada ribarice Pauk 1 spasila je stradale s goruće jahte
 
— Slika
Dvojica članova posade ribarice iz pomoćnoga broda pokušali su ugasiti jahtu
 
— Slika
Iako su austrijski brod pokušali ugasiti, nije mu bilo spasa