Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sudac ni nakon šest mjeseci nije napisao presudu za silovanje na Kolovarama!?

08.09.2016. 22:00
Sudac ni nakon šest mjeseci nije napisao presudu za silovanje na Kolovarama!?


Iako je petorici optuženika za grupno silovanje maloljetnice na Kolovarima izrečena nepravomoćna presuda još prije šest mjeseci, stranke u postupku još uvijek nisu dobile pisani otpravak odluke Sudskog vijeća, kojim je predsjedao sudac Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković. Zbog čega ni do danas nije napisana presuda pokušali smo doznati na sudu, no odgovor do zaključenja ovog broja novine nismo dobili.
Zakonska procedura je takva da nakon što sve stranke u postupku prime pisani otpravak presude, na istu dostavljaju svoj odgovor. Potom sud odlučuje o njihovim prigovorima i dostavlja rješenje. U najboljem slučaju, kaže nam jedan od odvjetnika koji sudjeluju u ovom sporu, presuda bi svoj pisani otpravak, koji se potom otprema drugostupanjskom, Vrhovnom sudu RH, mogla dobiti tek početkom iduće godine.
Gnusni čin koji je potresao cijeli Zadar, pa i šire, dogodio se u studenom 2013. godine, kada su petorica mladića u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine na plaži Kolovare, nedaleko jednog noćnog kluba gdje se okupljaju mladi Zadrani, grupno silovala i iživljavala se nad 17-godišnjom maturanticom. Sudski epilog kojim su dvojica od njih proglašena krivima za silovanje, a trojica za spolni odnos bez pristanka nad maloljetnom djevojkom sudac Visković donio je 9. ožujka 2016. godine. Dokazni postupak vodio se na Županijskom sudu u Zadru više od godinu dana iza zatvorenih vrata, nakon čega je prvooptuženi B. K. osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, drugoooptuženi M. B. na tri godine maloljetničkog zatvora, a četvrtooptuženi I. Z. na maloljetnički zatvor u trajanju od godine dana. Trećeoptuženi A. Č. i petoptuženi D. Z. kažnjeni su pridržajem maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine, što znači da neće biti poslani u zatvor, već da će se tri godine nad njima vršiti nadzor. Razlika u kaznenim sankcijama temelji se na zakonskim odredbama prema kojima je kazneno djelo silovanja učinio onaj tko uporabom sile ili prijetnje drugu osobu prisili na spolni odnos ili njime izjednačenu radnju, dok se kod spolnog odnošaja bez pristanka smatra da druga strana nije pristala na seks, ali da je čin kao takav postojao.
Sudac Visković u obrazloženju presude naveo je kako je utvrđeno da su prva dvojica optuženih počinila kvalificirani oblik silovanja jer su djevojku zajedno silovali. Za ostalu trojicu utvrđeno je kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka.
Inače, djevojku je na plaži, izudaranu, rasčupanu i bez dijelova odjeće pred svitanje pronašla slučajna prolaznica, koja joj je pomogla da se vrati kući. Tijekom sudskog postupka ispitano je 15-ak svjedoka. Prva dvojica nijekala su krivnju, sve dok nisu stigli laboratorijski nalazi s njihovim DNA, dok su ostala trojica priznala djelo.