Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gradski stanovi sveučilišnim profesorima i vrhunskim liječnicima

Autor: Siniša Klarica

08.10.2008. 22:00
Gradski stanovi sveučilišnim profesorima i vrhunskim liječnicima

Foto: Adam VIDAS



Grad Zadar više nema prostora ni stanova u svom vlasništvu koje može dati na korištenje dok se iz postojećih netko ne iseli, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Gradskog poglavarstva kojom je umjesto službeno odsutnog Živka Kolege predsjedao njegov zamjenik Dražen Grgurović. No, Grad Zadar se obvezao osigurati kadrovski stan za potrebe voditelja međunarodnog studija ekologije i mediteranske poljoprivrede dr. Joze Rogošića. Dok se to ne ostvari Grad će subvencionirati njegovu stanarinu s 290 eura mjesečno.
Liječnici traže “profesorske” uvjete
Paradoks je u tome što je Zadru, zbog interesnih lobija na ostalim sveučilištima, uskraćena dopusnica za otvaranje studija poljoprivrede, pa je tako, kazao je dogradonačelnik Grgurović, propala još jedna školska godina, no to ne znači da se od ovog i drugih novih studija odustaje. Za ilustraciju, stručni suradnik na osnivanju Fakulteta mehatronike i robotike prof. Katalinić dobit će na korištenje stan od 37 m/2.
Potrebu za kvalitetnim kadrovima uskoro će iskazati i Opća bolnica koja također, poput Sveučilišta, očekuje da se i njenim kadrovima dodijele stanovi. Prema riječima drugog dogradonačelnika Rade Škarice, već sljedeće godine zadarska bolnica će iskazati potrebu za jednim neurokirurgom i četiri kirurga. Grad Zadar, čulo se na Poglavarstvu, već je prepoznat kao ugodan grad za obiteljsko življenje, i ako već gradi tolike kapacitete u zdravstvu, red je da ima vrhunske kadrove, po istoj “špranci” kao Sveučilište.
Produžetak urednim platišama
Nadalje, korisnicima javnih površina koji su dosad uredno plaćali svoje obveze Gradu Zadru, neposredno dodjelom produžen je rok korištenja po istoj cijeni do 1. siječnja 2011. Inače resorna pročelnica Surać rekla je da prostor za rad traži 40 udruga registriranih pri ispostavi Državne uprave u Zadru.
U dijelu sjednice koji se odnosi na nekretnine, Poglavarstvo je odobrilo Nin elektrokomercu kupnju osam četvornih metara zemljišta u uvali Maestral u Zadru, i to po cijeni od 220 eura po m/2. Tih osam četvornih metara trebalo je zadarskom koncesionaru za održavanje javne rasvjete, radi kompletiranja građevinske čestice. Prodan je i derutni gradski stan u Zrinsko-frankopanskoj 30 u Zadru i to najboljem ponuđaču na natječaju, na koji su se javila samo nužna tri kandidata. Derutno potkrovlje, rekla je pročelnica za gospodarenje gradskom imovinom Jagoda Surać, gradu se ne isplati obnavljati, pa je prodano poduzeću Dani Zadar za 16.150 eura.